EVROPO, STIŽEMO: Srpski brendovi kojima ćemo osvojiti svet! (FOTO)

Srbija treba da predstavi svoju hranu, turizam, rakiju i festivale, ali i da zaigra na kartu gostoprimstva svojih građana. Stručnjaci smatraju da je naš najbolji brend, ipak, Novak Đoković

  • 12

Na formiranju brenda "Srbija"  nije se radilo godinama, a nije se ni ulagalo u promociju naše zemlje u svetu. Pored finansijske situacije, na putu promocije nalazila je i politička situacija. Stručnjaci veruju da je političkoj nestabilnosti došao kraj i da Srbija konačno dobija priliku da se promoviše u svetu.

Bora Miljanović, direktor "Represent Sistema", firme koja se bavi brendiranjem i "pi arom", veruje da parafirani sporazum između Beograda i Prištine Srbiji otvara mogućnosti za brendiranje. On smatra da ovim činom pokazujemo da smo stabilno društvo i da ne kočimo druge narode oko nas, kako se u svetu to predstavljalo.

- Možete da potrošite milione na reklamu na "Si-En-Enu" ili "Bi-Bi-Siju", ali to ne vredi kad posle reklame ide vest kako ste Albancu uradili ovo ili ono - objašnjava Miljanović i kaže da se svako brendiranje zapravo oslanja na situaciju u zemlji.

Poslednjih godina malo se ili nimalo bavilo lobiranjem Srbije u svetu, a trebalo bi naznačiti da je naša zemlja postala oslonac na Balkanu.

Marketinški konsultant Dejan Šapić kaže da stranci kada biraju proizvod obraćaju pažnju pre svega na geografsko poreklo, a Srbija je uspela da dokaže da sa naših prostora dolaze neki sjajni proizvodi, poput, na primer, rakije.

Stručnjaci se slažu oko toga koji su srpski brendovi već izgrađeni, kao i na kojima treba insistirati u narednom periodu:

1. NOVAK ĐOKOVIĆ

Najbolji teniser današnjice. Prvi na ATP listi u pojedinačnoj konkurenciji. Na tu poziciju je prvi put došao 4. jula 2011, a zadržao se sve do 8. jula 2012 (53 nedelje). Uspeo je da se vrati na prvo mesto 5. novembra iste godine, gde je i sada. Mnogi teniski kritičari, bivši igrači i saigrači smatraju Đokovića za jednog od najboljih tenisera u istoriji. Marketing i stručnjaci za brendiranje slažu se u jednom: Novak je brend koji se sam izborio za to mesto!

2. FIJAT

Italijanska fabrika automobila veoma je zadovoljna poslovanjem u Srbiji. Generalni direktor "Fijat automobili Srbija" Antonio Ćezare Ferara poručio je da neće menjati dobrog partnera i da su došli da veoma dugo ostanu.

3. PREHRAMBENI PROIZVODI

Srbija je oduvek važila za zemlju koja se bavi poljoprivredom i koja treba da je razvija. Upravo bi prehrambeni proizvodi trebalo da postanu jedan od brendova po kojima bi Srbija trebalo da se predstavi svetu.

4. SRPSKA KUHINJA

Srbi imaju sjajnu hranu i treba da je promovišu. U svetu je trenutno trend promocije nacionalnih kuhinja i Srbija treba da učestvuje u tom tendu i promoviše svoja nacionalna jela: ajvar, prebranac, sarmu...

5. BANJSKI I SEOSKI TURIZAM

Naša zemlja treba da radi na promociji svojih turističkih destinacija, jer to je  oblast gde ima prostora za uspeh. Zemlja nam je bogata termalnim izvorima i treba da ih promoviše - srpske banje su nešto na šta treba da skrenemo pažnju svetu. Uz banjski, trebalo bi razvijati i promovisati i seoski turizam.

6. RAKIJA

Srpsko nacionalno piće već se izdvojilo kao brend. Najpoznatija je šljivovica, ali se stranci oduševljavaju i jabukom, dunjom, kajsijom, kruškom ....

7. FESTIVALI - GUČA I EXIT

Oba se održavaju u letnjem periodu, a godinama unazad stranci dolaze u Srbiju zbog dobrog provoda i odlične muzike. Pojedini stručnjaci smatraju da su nas upravo ovi festivali prikazali u dobrom svetlu i da su skrenuli pažnju na Srbiju kao zemlju dobrih ljudi i dobrog provoda.

8. GOSTOPRIMSTVO

Iako nas strani mediji i dalje predstavljaju kao ratoboran narod, stranci koji su boravili u Srbiji oduševljeni su gostoprimstvom Srba. Stručnjaci tvrde da je upravo ta naša osobina adut koji treba da promovišemo i na koji treba da se oslanjamo.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevo

    5. maj 2013 | 21:45

    Fiat srpski? Jos ce i Radnicki iz Kragujevca da promeni ime u Juventus a Anjeli ce da uzme srpsko drzavljanstvo i uclanice se u URS

  • Neverovatno

    5. maj 2013 | 22:00

    Hitno zastitite srpski opanak i svadbarski kupus, inace ce nam i to uzeti!

  • русија

    6. maj 2013 | 00:04

    брендирати и дачија као виц фигуру

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA