≫ 

Kako napraviti idealan "srednje pečeni" biftek kod kuće?

Srednje pečen - ili "medium rare" biftek - sigurno predstavlja najbolji komad mesa koji može da se nađe u tanjiru. Trebalo bi da znate sami da ga spremite!

  • 2

Priprema idealog bifteka startuje od trenutka kada počnete da ga sečeta na komade!

Biftek može da se seče ravno  i dobije se parče od oko oko 200-250g, a može i da se seče pod blagom kosinom da bi se dobio teži i krupniji komad. Tako će postojati veća površina koja ostvaruje kontakt s gril-tiganjem i porcija će imati veću gramažu, a da biftek neće biti predebeo.

Komad sa slike je sečen pod pod blagom kosinom i imao je tačno 300g . Ako vi niste iskusni – tražite da vam mesar iseče komad kakav je potreban.

Mariniranje:

Za razliku od ramsteka koji zahteva višednevni tretman – biftek može da se marinira od par sati do 2 dana. Potopite ga u miks bibera, začina za „steak“, dodajte mleveni ili celi lovorov list. Nalijte maslinovo ulje. I nikako ne stavljajte so u ovoj fazi!

Biftek sa slike je mariniran samo oko 2 sata na sobnoj temperaturi – maslinovom ulju i miksu bibera, u kome dominira zeleni biber.

Termička obrada korak po korak!

- Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite tanak lim – idealno je dno od kalupa za torte, samo skinite pokretni obruč

- Zagrejte i grill-tiganj do usijanja na ringli. Bez ulja, biftek je već u ulju!

- Meso neka bude sobne temperature! Izvadite ga iz frižidera na vreme.

- Posolite samo stranu koja će prva imati kontakt s tiganjem. Idealna je krupna morska so.

- Prva strana koja se prži je uvek ona lepša, koja će biti gore kada servirate.

- Spustite biftek na tu lepšu i posoljenu stranu 3 minuta, ne pomerajte ništa i ne stavljajte više od 2 komada bifteka u standardni grill tiganj.

- Posolite i drugu stranu.

- Okrenite tu drugu (manje lepu) stranu ostavite na tiganju oko 2.5 minuta

- Prebacite biftek u pleh (menje lepa strana dole) i ubacite u zagrejenu rernu na tačno 3 minuta

- Izvadite – i čekajte! Nakon vađenja iz rerne biftek će morati da odmori oko 15 minuta pre nego što se posluži - tako će manje sokova iscuriti u tanjir i biće sočiji.

Recept je preuzet iz knjige “Gurmanske veze”  tekst i fotografija: blog Vitki Gurman

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koko-shaneer

    25. novembar 2016 | 14:09

    Ako se dobro pristedi i smanjim deficit narednih 12 meseci, kupicu meso. Pa nek ide zivot.

  • Komarac

    25. novembar 2016 | 12:49

    Pa kako ga , jesti dok je vruc?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA