≫ 

Grčki giros originalnog ukusa kod kuće? Da, moguće je!

"Gyros" je jelo koje najradije jedemo u Grčkoj na moru, a zapravo ga je lako spremiti i kod kuće!

  • 1

Za giros je potrebno da pripremite:

1. Meso

2. Tortilje

3. Tzaziki preliv – pripremite unapred, a recept pogledajte OVDE

4. Pomfrit (domaći ili iz kesice) - ispržite

5. Paradajz, sečen na kolutove ili „polumesece“

6. Mladi crni luk, sečen na kolutove (ili ako nema može i crveni luk)

MESO

Obavezno koristite papir za pečenje, jer posle ovoga stvarno ne želite da ribate pleh! Kupite komad teletine i komad svinjetine od buta. Isecite šnicle debljine prsta (nikako ne smeju da budu tanke, ali ni debele kao taraba). Poređajte šnicle u pleh prekriven papirom za pečenje, sa razmakom između (razmak je zato što želimo da voda ispari odmah). Svaku šniclu malo posolite, pobiberite i stavite alevu papriku. Okrenite i ponovite ovo isto na drugoj strani. Rernu uključite na oko 180 stepeni i to samo gornji grejač. Kad se zagreje, ubacite pleh sa mesom na „gornji sprat“, što bliže grejaču. I kontrolišite situaciju. Želimo da se dobije reš pečena krckava kora, ali da meso ne izgori i ne osuši se previše. Cilj je da se ne peče dugo. Okrenite šnicle jednom ili dva puta u toku pečenja.

Kada procenite da je gotovo (tj. da površina ima onu karakterističnu boju mesa za giros), izvadite pleh, pustite da se sve malo prohladi i uzmite dasku za seckanje i najoštriji nož koji imate. Svaku šniclu isecite na što tanje listiće. Trudite se da sečete pod kosinom, onako kako režu čajne kobasice za slave. Naseckajte sve šnicle na tanke listiće i dobro zagrejte tiganj (nikako neki koji se lepi!). Ubacite meso u nepodmazan tiganj i još malo ga osušite. Ovo mora da se uradi da bi što više ličilo na meso za giros. I deluje! Dobićete nešto što je identično mesu koje je sušeno na onim klasičnim „giros-roštiljima“!

TORTILJE

Originalno, pravi se testo s kvascem i tortilje se peku u rerni, premazuju uljem… Ali ko ima živaca da ovo radi? Najlakša varijanta je da kupite gotove tortilje. Zatim uzmite jedan poklopac od šerpe, pritisnite svaku tortilju i makazama ili nožem izrežite okolo. Poklopac od 18 cm je OK jer tortilje za giros nisu velike. Dobićete savršen okrugli oblik i sve će biti iste - a preostale parčiće možete da isečete na trougliće, zapečete i servirate uz gvakamole ili sličan sos.

Prave giros-tortilje su meke i masne. Zato, uključite ringlu i u tiganj sipajte maslinovo ulje pa vrlo kratko i na nižoj temperaturi, ispržite svaku tortilju sa obe strane. Čim dobije zlatnu boju, ubacite u kesu i dobro zatvorite. Otvarajte samo da bi ubacili narednu tortilju. Ostavite u kesi dok se ne prohlade i budu mlake (a omekšaće) i vi budete spremni da složite girose.

REĐANJE

Na tortilju prvo stavite meso i rasporedite svuda. Po sistemu „što više – to bolje“. Zatim ide pomfrit, pa Tzaziki sos i na kraju paradajz i luk. Urolajte i donji deo stegnite folijom, a zatim ceo giros omotajte salvetom. Složite na poslužavnik i servirajte.

Recept: vitkigurman.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA