≫ 

Italijanske lazanje sa domaćim korama

Ništa bez tankih i svežih domaćih kora!

  • 0

Sastojci:

Testo:

- 1 kg brašna

- 6-8 kom jaja

- 1 kašika soli

- mlaka voda

Fil:

- 1,5 kg mlevenog mesa

- 2 kom luka

- mast, ulje, maslac

- 4 čena belog luka

- šargarepa

- pečurke

- grašak

- tikvica

- kuvani paradajz

- začini

Bešamel sos:

- 1,5 l mleka

- 4 velike kašike brašna

- 150 g maslaca

- so, muskatni oraščić, beli biber

Za kraj:

- 2 dl paradajz soka

- 150 g trapista (gaude ili po želji)

- 150 g parmezana

Priprema:

Izrada testa:

Na dasku za mešenje stavite brašno, pa u sredini napravite udubljenje u koje umutite jaja. Posolite i umesite tvrđe testo, a vodu dodajte prema potrebi. Testo se mora dobro izmesiti kako bi bilo u potpunosti glatko. Nakon što ste ga umesili napravite kuglu i prekrijte je kuhinjskom krpom  kako se ne bi sušilo. Odrežite deo testa pa ga razvijte u dugačke trake koje isečete prema dužini posude.

Izrada fila:

U veću posudu stavimo masnoću (mast, ulje ili maslac) pa dodamo naseckani luk. Pustimo da se dinsta, a kad luk postane staklast dodamo i naseckani beli luk. Posle dva minuta dodamo meso i šargarepu. Posolimo, pa dodamo ostale začine i zalijemo paradajzom. Nakon 20-tak minuta dodamo ostalo povrće i nastavimo dinstati sve zajedno dok povrće ne omekša, ali pazimo da se ne raspadne.

Bešamel sos:

U posudu stavimo maslac pa ga zagrevamo dok se ne otopi i dodamo brašno (oštro) te kratko zapržimo mešajući i pazeći da ne zagori. Maknite posudu s plamena pa dodajte mleko sve vreme mešajući kako se ne bi napravile grudvice. Vratite na vatru, posolite, pobiberite, pa kad provri kratko kuvajte i na kraju dodajte muskatni oraščić.

Izrada lazanja:

Kad imate sve spremno možete slagati lazanje u podmazanu posudu. Red lazanja preliti s bešamelom pa preko toga dodati pripremljen fil. To ponavljati dok se ne utroše namirnice. Najbolje je da lazanje budu u 4 reda, a fil s bešamelom u 3. Složene lazanje prelijte s malo paradajz soka i cele prekrijte rendanim sirom. Pecite oko 20 minuta na 175°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA