2

Neodoljiva grčka pita sa sirom i spanaćem

Za doručak ili večeru - s njom nema greške!

HRANA
Pixabay.com

Sastojci:

Za koru pite:

- 3 šolje brašna
- 150 g putera (hladnog)
- 2 kom svježih jaja
- 3 kašike hladne vode
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica suvog bosiljka

Za fil sa spanaćem i sirom:

- 300 g zaleđenog spanaća
- 300 g feta sira
- 3 kom svežih jaja
- 1 kašika maslinovog ulja
- 4 kašike jogurta
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 šolje parmezana (rendanog)
- 1/3 kašičice mlevenog crnog bibera

Priprema:

Pomešati brašno, so i dodati hladan puter. Izdrobiti prstima puter, mešajući sa brašnom, dok se ne pretvori u manje grudvice. Dodati jaja, suvi bosiljak i vodu i sve dobro zamesiti, oblikovati u jufku, umotati u plastičnu foliju i staviti u frižider na pola sata. Zaleđen spanać samo dobro ocediti i pomešati sa  maslinovim uljem, jogurtom, sirom, jajima, brašnom i praškom za pecivo. Dodati so, parmezan i biber  i skloniti u frižider.

Uključiti rernu da se ugreje na 220°C. Izvaditi koru i razviti je na predhodno pobrašnjenoj radnoj površini. Razviti otprilike da može da stigne do rubova tepsije za pečenje pite. Viljuškom izbosti koru. Sipati smesu sa sirom i spanaćem i koru kažiprstom pritisnuti na svakih 1 cm da dobije lepe ivice. Staviti da se peče nekih 45 min, dok ivice pite ne dobiju lepu rumenu koru, ali paziti da je ne prepečete. Malo prohladite i odmah služite.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: brasno crni-biber jaja-2 jogurt maslinovo-ulje parmezan pita prasak-za-pecivo puter so
Najnoviji komentari
  • D
    Dragan

    Za pitu kore je mozda bolje od za koru pite

  • D
    Dragan Todorovic Korda

    Svidja mi se.Ako mi uspe, bice to jos jedna voljena pita u mojoj kolekciji.

Pire od krompira i šargarepe

Pileća krem čorbica - savršena za zimske dane

Pirinčane nudle s dimljenim tofu sirom i kikirikijem (posno)

Pohovani kolutići lignji u posnoj i bezglutenskoj verziji

Chilli con carne - ljutina meksika na vašem stolu

Svinjetina u domaćem sečuan sosu

Fileti lososa u sosu od senfa

Krem čorbica od brokolija i praziluka

Domaća rezanca za supu - kao iz bakine kuhinje

Prokelj kuvan na pari - zdrav prilog ili obrok

Ukusno iznenađenje u paketiću od testa: pizza kalcona

Omiljeni dodatak za supicu: klasične knedle od griza

Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna

Neizostavno jelo na svakoj svečanoj večeri: ruska salata

Svinjska rebarca iz rerne, u pikantnom sosu

Salata s avokadom i tofu sirom (posno)

Gambori u krem sosu s vinom

Slane palačinke s belim mesom i neutralnom pavlakom

Sos od pečenog belog luka i neutralne pavlake

Odlične zemičke za burgere ili sendviče

Povrće s pirinčem i parmezanom

Marinirani pileći bataci i karabataci, ispečeni u rerni

Osvežavajući i lagani sendviči s krastavcima

Ravioli na kineski način: dim sum

Pikantne rolnice od plavog patlidžana, s mesom i krem sirom

Krompirići sa začinima, slaninom i kačkavaljem

Obrok-salata sa mesom, crvenim kupusom i brokolijem

Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Bruskete zapečene s pršutom i mocarelom