0

Juneći gulaš s povrćem i crvenim vinom

Predlog za pikantan i jak ručak!

Sastojci:

- 3 kašike ulja
- 1 kašika putera
- 1500 g junetine bez kostiju-iseći na krupnije komade
- 1 kom crnog luka -sitno seckan
- 1/2 manjeg praziluka-beli deo
- 2 kom šargarepe- sitno seckane
- 3 kašike seckanog peršunovog lista
- 1 čena belog luka-seckanog
- 150 ml crvenog vina
- 600 g seckanog paradajza
- 1 kom sveže crvene paprike
- 300 ml vruće vode

Začini:

- so, biber, smeđi šećer, grančica sveže majčine dušice, list lovora,
- 10 crnih maslinki

Priprema:

Rernu ukljuciti na 200°C ili kuvati na šporetu na niskoj temperaturi. Pripremiti povrće i meso. U šerpu ili odgovarajuću dublju posudu za rernu, dodati ulje i puter. Dobro zagrejati  mešavinu ulja i putera i pržiti  meso da dobije braon boju, zatim ga izvaditi u posudu i ostaviti na stranu. Na istoj mešavini masnoće gde se pržilo meso, pržiti luk i praziluk u koji se doda malo soli i šećera, dok se ne dobije fina smeđa boja. Zatim dodati celer i beli luk, pa sve pržiti da malo omekša.

U omekšalo povrće dodati seckan paradajz i malo sveže majčine dušice, sve dobro izmešati i kuvati 5-7 minuta. Vratiti prženo meso u šerpu, dobro sjediniti, zaliti crvenim vinom i vodom, sve kuvati još oko 3 - 4 minuta. Dodati začine, dobro promešati, šerpu poklopiti i staviti je u već zagrejanu rernu da se juneći gulas peče-kuva oko jedan sat. Izvaditi šerpu iz rerne i dodati svežu crvenu papriku  sečenu na trake, promešati i proveriti ukus. Vratiti šerpu u rernu, ne poklapati je, te još peći oko 30 minuta ili dok junetina postane sočno mekana. Uz ovaj bogat ukusom juneći juglaš poslužiti pire krompir ili palentu, svezi domaći hleb sa čašom hladnog crnog vina.

(Telegraf.rs)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: beli-luk crni-luk crveno-vino gulas junetina masline-2 paprika paradajz-2 persun praziluk puter sargarepa ulje zacini

Slane štrudlice sa spanaćem i feta sirom

Kiflice sa svežim kvascem punjene šunkom i sirom

Rolnice od slanine i tikvica

Musaka od krompira sa mlevenim mesom i pečurkama

Lisnato testo punjeno seckanim mesom

Marinirani svinjski ražnjići s kikiriki sosom

Sarajevski ćevap od junećeg i jagnjećeg mesa

Burger od pilećih fileta sa alevom paprikom

Zdrava krem supa od paškanata i pavlake za kuvanje

Crni hleb sa integralnim i ražanim brašnom

Riblji fileti zapečeni u rerni

Musaka od krompira i tikvica sa pavlakom za kuvanje

Svinjska pečenica sa povrćem i maslinovim uljem

Letnja kisela salata od domaćeg povrća

Pica sa dimljenom slaninom i zelenim maslinama

Sočna marinirana piletina na roštilju

Kako da dimite i osušite filete ribe, bez pušnice?

Domaći tortelini s filom od parmezana

Lepe i jednostavne šarene špagete

Lazanje od povrća, sa rendanim parmezanom

Zelena dugačka boranija na francuski način

Vegetarijanska paelja sa belim vinom

Hrskavi kroasani od svežeg kvasca i kisele pavlake

Sveže pečurke pečene na žaru ili gril-tiganju

Pica pužići od lisnatog testa i šunke

Zdrave grilovane tikvice sa čili papričicama

Preukusno carsko meso iz rerne

Spremite omlet u rerni!

Sočan svinjski but sa senfom i medom

Preukusna i zdrava bela čorba od tikvica