0

Juneći gulaš s povrćem i crvenim vinom

Predlog za pikantan i jak ručak!

Sastojci:

- 3 kašike ulja
- 1 kašika putera
- 1500 g junetine bez kostiju-iseći na krupnije komade
- 1 kom crnog luka -sitno seckan
- 1/2 manjeg praziluka-beli deo
- 2 kom šargarepe- sitno seckane
- 3 kašike seckanog peršunovog lista
- 1 čena belog luka-seckanog
- 150 ml crvenog vina
- 600 g seckanog paradajza
- 1 kom sveže crvene paprike
- 300 ml vruće vode

Začini:

- so, biber, smeđi šećer, grančica sveže majčine dušice, list lovora,
- 10 crnih maslinki

Priprema:

Rernu ukljuciti na 200°C ili kuvati na šporetu na niskoj temperaturi. Pripremiti povrće i meso. U šerpu ili odgovarajuću dublju posudu za rernu, dodati ulje i puter. Dobro zagrejati  mešavinu ulja i putera i pržiti  meso da dobije braon boju, zatim ga izvaditi u posudu i ostaviti na stranu. Na istoj mešavini masnoće gde se pržilo meso, pržiti luk i praziluk u koji se doda malo soli i šećera, dok se ne dobije fina smeđa boja. Zatim dodati celer i beli luk, pa sve pržiti da malo omekša.

U omekšalo povrće dodati seckan paradajz i malo sveže majčine dušice, sve dobro izmešati i kuvati 5-7 minuta. Vratiti prženo meso u šerpu, dobro sjediniti, zaliti crvenim vinom i vodom, sve kuvati još oko 3 - 4 minuta. Dodati začine, dobro promešati, šerpu poklopiti i staviti je u već zagrejanu rernu da se juneći gulas peče-kuva oko jedan sat. Izvaditi šerpu iz rerne i dodati svežu crvenu papriku  sečenu na trake, promešati i proveriti ukus. Vratiti šerpu u rernu, ne poklapati je, te još peći oko 30 minuta ili dok junetina postane sočno mekana. Uz ovaj bogat ukusom juneći juglaš poslužiti pire krompir ili palentu, svezi domaći hleb sa čašom hladnog crnog vina.

(Telegraf.rs)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: beli-luk crni-luk crveno-vino gulas junetina masline-2 paprika paradajz-2 persun praziluk puter sargarepa ulje zacini

Pire od krompira i šargarepe

Pileća krem čorbica - savršena za zimske dane

Pirinčane nudle s dimljenim tofu sirom i kikirikijem (posno)

Pohovani kolutići lignji u posnoj i bezglutenskoj verziji

Chilli con carne - ljutina meksika na vašem stolu

Svinjetina u domaćem sečuan sosu

Fileti lososa u sosu od senfa

Krem čorbica od brokolija i praziluka

Domaća rezanca za supu - kao iz bakine kuhinje

Prokelj kuvan na pari - zdrav prilog ili obrok

Ukusno iznenađenje u paketiću od testa: pizza kalcona

Omiljeni dodatak za supicu: klasične knedle od griza

Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna

Neizostavno jelo na svakoj svečanoj večeri: ruska salata

Svinjska rebarca iz rerne, u pikantnom sosu

Salata s avokadom i tofu sirom (posno)

Gambori u krem sosu s vinom

Slane palačinke s belim mesom i neutralnom pavlakom

Sos od pečenog belog luka i neutralne pavlake

Odlične zemičke za burgere ili sendviče

Povrće s pirinčem i parmezanom

Marinirani pileći bataci i karabataci, ispečeni u rerni

Osvežavajući i lagani sendviči s krastavcima

Ravioli na kineski način: dim sum

Pikantne rolnice od plavog patlidžana, s mesom i krem sirom

Krompirići sa začinima, slaninom i kačkavaljem

Obrok-salata sa mesom, crvenim kupusom i brokolijem

Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Bruskete zapečene s pršutom i mocarelom