≫ 

Juneći gulaš s povrćem i crvenim vinom

Predlog za pikantan i jak ručak!

  • 0

Sastojci:

- 3 kašike ulja

- 1 kašika putera

- 1500 g junetine bez kostiju-iseći na krupnije komade

- 1 kom crnog luka -sitno seckan

- 1/2 manjeg praziluka-beli deo

- 2 kom šargarepe- sitno seckane

- 3 kašike seckanog peršunovog lista

- 1 čena belog luka-seckanog

- 150 ml crvenog vina

- 600 g seckanog paradajza

- 1 kom sveže crvene paprike

- 300 ml vruće vode

Začini:

- so, biber, smeđi šećer, grančica sveže majčine dušice, list lovora,

- 10 crnih maslinki

Priprema:

Rernu ukljuciti na 200°C ili kuvati na šporetu na niskoj temperaturi. Pripremiti povrće i meso. U šerpu ili odgovarajuću dublju posudu za rernu, dodati ulje i puter. Dobro zagrejati  mešavinu ulja i putera i pržiti  meso da dobije braon boju, zatim ga izvaditi u posudu i ostaviti na stranu. Na istoj mešavini masnoće gde se pržilo meso, pržiti luk i praziluk u koji se doda malo soli i šećera, dok se ne dobije fina smeđa boja. Zatim dodati celer i beli luk, pa sve pržiti da malo omekša.

U omekšalo povrće dodati seckan paradajz i malo sveže majčine dušice, sve dobro izmešati i kuvati 5-7 minuta. Vratiti prženo meso u šerpu, dobro sjediniti, zaliti crvenim vinom i vodom, sve kuvati još oko 3 - 4 minuta. Dodati začine, dobro promešati, šerpu poklopiti i staviti je u već zagrejanu rernu da se juneći gulas peče-kuva oko jedan sat. Izvaditi šerpu iz rerne i dodati svežu crvenu papriku  sečenu na trake, promešati i proveriti ukus. Vratiti šerpu u rernu, ne poklapati je, te još peći oko 30 minuta ili dok junetina postane sočno mekana. Uz ovaj bogat ukusom juneći juglaš poslužiti pire krompir ili palentu, svezi domaći hleb sa čašom hladnog crnog vina.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA