0

Skandinavsko pečeno pile na maslacu

Pile, maslac, začini - može li bolje?

Sastojci:

- 1,5 kg celo pile
- 50 g maslaca
- 1 kašika svežeg ili suvog sitno seckanog estragona
- 1/4 glavice belog luka
- malo začina i bibera

Za sos:

- 1 kašika brašna
- 150 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika estragona
- 2 kašike ceđenog limuna
- malo soli i bibera
- 150 ml vode

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. Pomešajte maslac, beli luk, estragon i začine, pa sa pola smese napunite pileću šupljinu. Prstima odignite kožu pileta od mesa i namažite smesom sa svih strana. Okrenite pile prsima na dole u pleh za pečenje i pecite oko 40 min. Prevrnite na drugu stranu, prelijte sokovima koji su u plehu i pecite jos nekih 30 min. Kada je pećeno ocedite sokove u pleh, pile premestite u posudu s poklopcem i stavite sa strane.

Pleh stavite na šporet, zagrevajte i uz mješanje dodajte brašno pa kuvajte 1 minut. Dodajte pavlaku, estragon, vodu, limunov sok, so i biber i  kuhajte još 2-3 minuta, dok se malo ne zgusne. S malo sosa prelijte pile, a ostatak poslužite posebno za prelivanje isečenog pileta. Možete uz pile ubaciti šargarepu i peršun kao prilog ili po želji nešto drugo.

(Telegraf.rs)

 

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: beli-luk biber brasno celo-pile cedjen-limun estragon maslac pavlaka-za-kuvanje peceno-pile so-biber zacin

Pire od krompira i šargarepe

Pileća krem čorbica - savršena za zimske dane

Pirinčane nudle s dimljenim tofu sirom i kikirikijem (posno)

Pohovani kolutići lignji u posnoj i bezglutenskoj verziji

Chilli con carne - ljutina meksika na vašem stolu

Svinjetina u domaćem sečuan sosu

Fileti lososa u sosu od senfa

Krem čorbica od brokolija i praziluka

Domaća rezanca za supu - kao iz bakine kuhinje

Prokelj kuvan na pari - zdrav prilog ili obrok

Ukusno iznenađenje u paketiću od testa: pizza kalcona

Omiljeni dodatak za supicu: klasične knedle od griza

Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna

Neizostavno jelo na svakoj svečanoj večeri: ruska salata

Svinjska rebarca iz rerne, u pikantnom sosu

Salata s avokadom i tofu sirom (posno)

Gambori u krem sosu s vinom

Slane palačinke s belim mesom i neutralnom pavlakom

Sos od pečenog belog luka i neutralne pavlake

Odlične zemičke za burgere ili sendviče

Povrće s pirinčem i parmezanom

Marinirani pileći bataci i karabataci, ispečeni u rerni

Osvežavajući i lagani sendviči s krastavcima

Ravioli na kineski način: dim sum

Pikantne rolnice od plavog patlidžana, s mesom i krem sirom

Krompirići sa začinima, slaninom i kačkavaljem

Obrok-salata sa mesom, crvenim kupusom i brokolijem

Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Bruskete zapečene s pršutom i mocarelom