≫ 

Francuski tart s jabukama i kajsijama

Zna se da je Francuska kolevka najlepših poslastica!

  • 0

Sastojci:

Testo:

- 250 g brašna

- 125 g maslaca

- 2 žumanca

- 2 kašičice šećera

- prstohvat soli

- malo mleka

Fil:

- 90 g maslaca

- 4 jabuke veće ( 900 g )

- 3 kašike vode

- 7 kašičica pekmeza od kajsija

- 125 g šećera

- korica jednog lmuna

- 2-3 jabuke

- sok jednog limuna

Priprema:

Testo:

Maslac narežite na sitne komade, dodajte brašno i trljajte dok se ne naprave mrvice. Dodajte žumanca, šećer i so i mesite, po potrbi dodajte malo mleka. Kada zamesite testo, oblikujte ga u kuglu , umotajte plastičnom folijom i stavite u frižider na pola sata - sat. Otopite maslac, jabuke oljuštite, očistite i narežite na četvrtine. Stavite u maslac jabuke i vodu. Prekrijte i kuvajte dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Ocedite ih iz maslaca i stavite u drugi lončić, propasirajte štapnim mikserom, dodajte pekmez, šećer, koricu limuna i malo limunovog soka. Kuvajte na jakoj vatri 15 minuta dok se ne zgusne, pa ga ohladite.

Testo razvijte i stavite u kalup koji ste prethodno namazali maslacem. Nabodite ga viljuškom, prekrijte papirom za pečenje i stavite pirinač ili pasulj na testo. Pecite 15 minuta na 180 stepeni. Izvadite ga i ohladite. Jabuke oljuštite, i narežite na tanke kriškice, što tanje. Rasporedite fil po testu i poređajte jabuke po njemu. Pospite smeđim šećerom, po želji cimetom i pokapljite limunovim sokom. Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni. Zagrejte pekmez i premažite jabuke. Poslužite toplo ili hladno, možete uz slatku pavlaku, sladoled ili ovako samu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA