≫ 

Kako da dimite i osušite filete ribe, bez pušnice?

Ukusni dimljeni fileti ribe su predjelo za pamćenje!

  • 0

Sastojci:

- riba po želji

- so

Priprema:

Za filetiranje ribe prvo odsecite glave i repove i lagano odvajajte peraja, pa glavnu kičmenu kost, sve lagano trudeći se da vam što manje ribe ostane na kostima. Kad napravite filet, uzdužno imate još jedan red koščica koje možete vaditi pincetom. Kad napravite filete, posolite ih sa obe strane i ređajte u neku činiju pa ostavite na hladnom do sutra.

Pošto, verovatno, nemate pušnicu, pažljivo  ložite vatru na otvorenom, a ribu nanizanu na kanap stavite iznad vatre. Svako dvorište može poslužiti za ovu improvizaciju.

Riba se dimi svega tri do četiri sata, obzirom da je filetirana, tek da "uhvati" dim. Tako nadimljenu ribu sada treba osušiti. Mogla bi se naravno ostaviti da visi na promaji, ali kako nemate te uslove, ribu naređajte na rešetku od rerne šporeta i uključite ventilaciju, a sušite na 30°C tri do četiri sata. Sve vreme rerna je sasvim blago odškrinuta, da se riba ne bi "naparila" u rerni.

Za pastrmku srednje veličine dovoljno je tri sata, losos i skuša se suše oko sat duže.

Služiti kao hladno predjelo, ali se dimljena riba može staviti i u riblju čorbu, razne paste, riblje pljeskavice, sarme i gde god van padne na pamet, a svuda će izuzetno obogatiti ukus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA