≫ 

Ravioli na kineski način: dim sum

Kantonska kuhinja nije začinjena koliko i sečuanska - pa najpoznatije jelo ove kuhinje, dim sum, krasi obilje sastojaka, a ne prejaki začini.

  • 0

Dim sum su tradicionalne kineske knedle napravljene od testa, punjene mesom, ribom ili morskim plodovima. One se kuvaju na pari u bambusovom kuvalu, ali može da posluži i obično sito.

Sastojci:

- 250 ml mleka

- 2 kašičice suvog kvasca

- 1 kašika šećera

- ½ kašičice soli

- 500 g višenamenskog brašna

- 2 kašičice praška za pecivo

- 100 g šećera

- 2 kašike ulja

Za fil:

- 250 g mlevenog svinjskog mesa

- 20 g suvih šitake pečuraka

- mladi luk

- srednji crveni luk

- srednja šargarepa

- 2 čena belog luka

- kašika soja sosa

- kašika ulja od susama

- majčina dušica, beli biber, so

- 2 kašike gustina

Priprema:

Suve šitake stavite u vodu da se natope. Izmešajte mleko, kvasac, šećer i so, promešajte i ostavite da nadolazi oko pet minuta - a za to vreme iseckajte luk, beli luk i šargerepu.

Sve ostale sastojke za testo izmešajte u većoj posudi, napravite udubljenje u sredini, dodajte ulje i mešavinu sa kvascem. Umesite glatko testo koje se ne lepi pa ostavite da se diže u posudi pokriveno plastičnom folijom najmanje sat vremena.

Dok se testo diže, pripremite fil: ocedite šitake od viška vode pa ih sitno naseckajte i pomešajte sa mesom, mladim lukom i svim ostalim sastojcima - pa pustite da masa odstoji začinjena, oko pola sata. Zatim masu podelite na 8 delova.

Naraslo testo premesite pa podelite takođe na 8 delova i ostavite da odstoji još 15 minuta, prekriveno kuhinjskom krpom. Svaku lopticu razvucite u krug koji ima tanke krajeve i puniju sredinu. Stavite kuglicu nadeva u sredinu, pa spojite vrhove da dobijete karakterističan oblik dim suma. Ostavite napunjeno testo da stoji još 15 minuta.

Popakujte knedle u papirne korpice pa naslažite na sito ili posudu za kuvanje na pari (a ako imate pravo bambusovo kuvalo na pari, korpice nisu potrebne). Kuvajte na pari 25 minuta. Poslužite tople uz soja sos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA