1

Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna

Ovo je jako zgodan hleb za pravljenje popularnih brusketa, a naravno i sendviča - pa vam dajemo detaljni recept za pripremu!

Sastojci:

- 300 g belog brašna
- 300 g integralnog speltinog brašna
- kesica suvog kvasca
- 1.5 kašičica soli
- 400 ml mlake vode
- malo maslinovog ulja
- malo kukuruznog brašna ili palente

Priprema:

Zamesite testo od brašna, soli, suvog kvasca i mlake vode na uobičajen način. Mesite dok ne dobijete lopticu koja se ne lepi - pa neka odstoji 5 minuta. Premesite i ostavite ponovo da odstoji 5 minuta - i tako ukupno 3 puta.

Zatim testo premažite s malo ulja, pokrijte krpom i stavite na toplo da se diže dok se ne udvostruči, što je oko 2 sata. Testo podelite na četiri ili dva dela - već koliko velike bagete želite i koliko ste vešti s testom. Svaki deo malo raširite rukama pa preklopite ka sredini s jedne i potom s druge strane. Tako pripremljeno tijesto pokrijte krpom i ostavite da odstoji još 20 minuta.

Sada za oblikovanje koristite oklagiju. Razvite testo u pravougaonik, pa ga preklopite tako da se duže strane saviju prema sredini, zatim taj vajak malo popravite rukom, da se krajevi povežu (kako već baget ima špicaste krajeve). Na kraju spoljašnje ivice preklopite ka sredini i stisnite ih dobro rukom.

Papir za pečenje ili krpu pospite kukuruznim brašnom, pa baget okrenite naopačke (tako da je spojena ivica dole), pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže 20 minuta.

Baget prebacite na papir za pečenje i složite na tanak pleh. Napravite popečne rezove nožem, što je šara karakteristična za baget. Rerna je ugrejana na 240 stepeni, a na dnu rerne je limena ili vatrostalna posuda s vodom koja isparava - što je bitno za dobru koricu. Hleb se peče na sredini rerne oko 15-20 minuta.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi:
Najnoviji komentari
  • B
    Bana

    Fantastican

Pirinčane nudle s dimljenim tofu sirom i kikirikijem (posno)

Pohovani kolutići lignji u posnoj i bezglutenskoj verziji

Chilli con carne - ljutina meksika na vašem stolu

Svinjetina u domaćem sečuan sosu

Fileti lososa u sosu od senfa

Krem čorbica od brokolija i praziluka

Domaća rezanca za supu - kao iz bakine kuhinje

Prokelj kuvan na pari - zdrav prilog ili obrok

Ukusno iznenađenje u paketiću od testa: pizza kalcona

Omiljeni dodatak za supicu: klasične knedle od griza

Neizostavno jelo na svakoj svečanoj večeri: ruska salata

Svinjska rebarca iz rerne, u pikantnom sosu

Salata s avokadom i tofu sirom (posno)

Gambori u krem sosu s vinom

Slane palačinke s belim mesom i neutralnom pavlakom

Sos od pečenog belog luka i neutralne pavlake

Odlične zemičke za burgere ili sendviče

Povrće s pirinčem i parmezanom

Marinirani pileći bataci i karabataci, ispečeni u rerni

Osvežavajući i lagani sendviči s krastavcima

Ravioli na kineski način: dim sum

Pikantne rolnice od plavog patlidžana, s mesom i krem sirom

Krompirići sa začinima, slaninom i kačkavaljem

Obrok-salata sa mesom, crvenim kupusom i brokolijem

Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Bruskete zapečene s pršutom i mocarelom

Ukusan, dijetalan i zdrav prilog od prokelja

Kuglice od sira i krompira servirane sa slaninicom

Jednostavnost koju volimo u tanjiru: restovan krompir