0

Omiljeni posni recept: bolonjeze sos od šarana (POSNO)

Ako niste ljubitelj posnih recepata sa sojinim ljuspicama - vreme je da upotrebte omiljenu domaću rečnu ribu!

Sastojci:

- 2 kašike maslinovog ulja
- glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 700 g fileta šarana
- 1 l soka od paradajza
- kašičica bosiljka
- 2 kašičice origana
- malo šećera
- čili ili ljuta tucana paprika
- so i biber po ukusu
- pakovanje makarona ili špageta

Priprema:

Stavite lonac s vodom da proključa i uronite filete šarana na kratko, samo nekoliko minuta. Kada se prohlade, na dasci za seckanje skinite meso i odstranite sve kosti. Usitnite veće komade ako su ostali. Trebalo bi da dobijete oko 500 g čistog mesa.

U šerpi zagrejte ulje pa dodajte seckani crni luk i kada je skoro gotov, i beli. Ubacite paradajz sok i ostavite da se malo ukuva i zgusne, pa tek onda dodajte šarana. Riba je delikatnija od mesa, pa se ne dodaje na početku kao kod klasičnog bolonjeze sosa.

Dodajte sve začine i korigujte ukus sosa. Testeninu skuvajte prema uputstvu s kesice, pa servirajte sa sosom.

BONUS: ako želite da obogatite ukus jela uradite sledeće - kad je crni luk ispržen dodajte i malo sitno seckanih bukovača ili šampinjona, upržite, pa tek onda dajte paradajz-sok i natavite s receptom.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: post posno bolonjeze-sos testenina sok-od-paradajza

Burger od ćuretine s humusom i mediteranskim začinima

Najjednostavnija salata od leblebija, paradajza i maslina

Jednostavan svinjski kare, sporo pečen u rerni

POSNO! Pikantna lazanja sa sojinim ljuspicama i dimljenim tofu sirom

POSNO! Punjene lignje s kinoom i pečurkama

Pasta za ljubitelje pikantne hrane: špagete arabiata

Pikantna junetina u paradajz sosu

Ukusno i hranljivo posno jelo: "prebranac" od boba

Oslić u kukuruznom brašnu - posno, ukusno i krckavo

Posno i ukusno: supa od krompira i brokolija

Rolovana piletina sa spanaćem i kačkavaljem

Prženi pirinač - odličan prilog uz većinu jela

Pire od krompira i šargarepe

Pileća krem čorbica - savršena za zimske dane

Pirinčane nudle s dimljenim tofu sirom i kikirikijem (posno)

Pohovani kolutići lignji u posnoj i bezglutenskoj verziji

Chilli con carne - ljutina meksika na vašem stolu

Svinjetina u domaćem sečuan sosu

Fileti lososa u sosu od senfa

Krem čorbica od brokolija i praziluka

Domaća rezanca za supu - kao iz bakine kuhinje

Prokelj kuvan na pari - zdrav prilog ili obrok

Ukusno iznenađenje u paketiću od testa: pizza kalcona

Omiljeni dodatak za supicu: klasične knedle od griza

Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna

Neizostavno jelo na svakoj svečanoj večeri: ruska salata

Svinjska rebarca iz rerne, u pikantnom sosu

Salata s avokadom i tofu sirom (posno)

Gambori u krem sosu s vinom

Slane palačinke s belim mesom i neutralnom pavlakom

Sos od pečenog belog luka i neutralne pavlake

Odlične zemičke za burgere ili sendviče

Povrće s pirinčem i parmezanom

Marinirani pileći bataci i karabataci, ispečeni u rerni

Osvežavajući i lagani sendviči s krastavcima

Ravioli na kineski način: dim sum

Pikantne rolnice od plavog patlidžana, s mesom i krem sirom

Krompirići sa začinima, slaninom i kačkavaljem

Obrok-salata sa mesom, crvenim kupusom i brokolijem

Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Bruskete zapečene s pršutom i mocarelom