Zdrav beskvasni ražani hleb

Ovaj osnovni recept možete da menjate i koristite različita brašna i semenke - bitno je samo da odnos vode i brašna bude 1:1, kao i da se hleb dugo peče na niskoj temperaturi.

  • 0

Sastojci:

- 300 g integralnog ražanog brašna

- 200 g heljdinog brašna

- 500 ml tople vode

- 5 kašika maslinovog ulja

- 1 kašičica soli

- prašak za pecivo

- kašika lana

- kašika suncokretovih semenki

Priprema:

Pomešajte brašna i so, pa dodajte baš toplu vodu, kako bi se brašno poparilo. Ovako brašno brže fermentiše i dobija se mekše testo. Izmešajte varjačom pa dodajte ulje. Zatim neka stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi.

Nakon procesa fermentacije dodaju se semenke iprašak za pecivo. Testo se sipa u modlu za hleb i površina hleba se premaže vodom. Sačeka se da ponovo naraste.

Hleb se prvo peče u rerni zagrejanoj na 230 stepeni oko 10 minuta, a onda na 170 stepeni još oko 45 minuta. Kad je pečen, izvaditi prvo na rešetku da se prohladi, a onda umotati u platnenu krpu. Seče se tek kada se poptuno ohladi kako ne bi bio "gnjecav".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA