≫ 

Mirisne domaće knedle od kajsija   

Poslastica koja vraća u detinjstvo...

  • 0

Sastojci:

Mere:

1 šolja = 250 ml

1 kašika = 15 ml

1 kašičica = 7 ml

Testo od krompira:

- 1 kg obarenog krompira

- 1 šolja griza

- 1 jaje

- 1 žumance

- 1/3  šolje ulja

- 1-2 kašike brašna

- 1 kašika soli za kuvanje krompira

- 1 kašika soli za kuvanje knedli

Za punjenje knedli:

- 30-tak malih kajsija...

Za valjanje knedli

- 300 g hlebnih mrvica-prezli

- 1/3 šolje ulja za prženje prezli

- sve ostalo po želji (šećer, cimet, mleveni orasi…)

Priprema:

U veći lonac staviti dobro opran krompir, naliti vodom, dodati 1 kašiku soli i skuvati ga (tako da viljuška sasvim lagano prolazi kroz krompir), izvaditi krompir iz vode, sačekati par minuta da se sam osuši i ujedno i prohladi, pa pažljivo, sa još vrućeg krompira skinuti ljusku, ispasirati krompir - najbolje presom koja je za to predviđena.

U krompir dodati ulje, jaja, griz i lagano rukama izmešati (umesiti testo koje ne bi trebalo da se lepi za ruke). Testo je jako mekano, ali takvo i treba da bude. Od testa odvajati komadiće veličine koja je otprilike duplo veća od voćke kojom punite knedle. Rastanjiti lagano na dlanu, staviti kajsiju i polako zamotati, pa valjajući među dlanovima, ne pritiskajući previše, oblikovati knedlu.

Lepo oblikovane knedle slagati na blago pobrašnjenu površinu (da se ne zalepe), pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.  Dok pravite knedle na šporetu vam je već lonac vode (sa 1 kasikom soli), pa kada voda provri spuštati knedle (koje će potonuti), ne mešati, samo blago protresite lonac da se ne zalepe za dno.

Knedle su kuvane kada isplivaju na površinu. Vaditi knedle rešetkastom kašikom i odmah spuštati u već pripremljene mrvice-prezle, uvaljati ih ravnomerno, pa slagati na tanjir za posluživanje. Prezle-mrvice ispržite na vama uobičajen način. Knedle  najčešće jedemo tople, ali ove su jako fine i hladne, sledećeg dana.

Posto su neutralnog ukusa, svako po želji dodaje ono sto najviše voli, šećer, šećer sa cimetom, mlevene orahe, slatki sir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA