≫ 

Torta "Crveni somot" (Red Velvet)

Ako vam je izgled hrane bitan koliko i ukus - ovo je torta za vas!

  • 0

Sastojci:

Osnova torte:

- 440 g brašna

- 3 jaja

- 170 g maslaca

- 450 g šećera

- 6 kašika crvena boja za torte i kolače

- 370 g jogurta (punomasni)

- 7 g sode bikarbone

- 16 g gorkog kakaoa

- 9 g soli

- 7,5 g jabukovog sirćeta

- 6 g ekstrakta vanile

Za fil:

- 450 g maslaca

- 50 g brašna

- 9 g ekstrakta vanile

- 500 m svežeg mleka

- 400 g šećera

Priprema:

Za tri kore torte potrebno je mutiti maslac sobne temperature sa pola šećera 10 minuta, odnosno, dok ne dobije na veličini i postane svetao i penast. Dodajte jaja, jedno po jedno sa ostalim šećerom. Dodajte kakao, crvenu boju koja se upotrebljava za kolače i vanilu (ekstrakt vanile). U drugoj posudi pomešati sodu bikarbonu sa sirćetom od jabuke.

Smesi od jaja dodati jogurt mešajući  zajedno sa brašnom i sodu bikarbonu sa sirćetom, sve dobro ručno promešati i podeliti u 3 dela za 3 kore prečnika 24 cm. Ugrejati rernu na 180°C i peći jednu po jednu koru oko 25-30 minuta - pa ih posle dobro ohladiti.

U međuvremenu možete pripremiti fil. Pomešajte brašno sa hladnim mlekom na sasvim laganoj vatri oko 10-ak minuta i ostavite da se ohladi, ali obavezno prekrijte sa prozirnom folijom tako da dodiruje fil (ko ima vazduha između fila i folije, fil će postati tvrd i formiraće se korica).

Ohladite je na sobnoj temperaturi. Sa mikserom izmešajte maslac i šećer dok ne postane penast, dodajte vanilu i mešajte još 1 min. Ovom filu dodajte pravi fil koji se ohladio, fino ih sastavite, pa sada možete filovati kore i na kraju je svu zabelite. Na kraju gotovu tortu pospite mrvicama crvene boje, ohladite u frižideru i poslužite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA