≫ 

Karamel krem s mlekom i jajima

Neverovatna poslastica koju ćete stvarno zavoleti!

  • 1

Sastojci za 6 osoba:

Za krem:

- 1 l punomasnog mleka

- 100 g šećera

- 6 jaja

- 2 žumanca

- 3 limete

- 1 šipka vanile

- 1 mali komad šipke cimeta

Za karamel:

- 120 g šećera

- 3 kašike vode

Priprema:

Zagrejati rernu na 180°C. U veću šerpu staviti mleko, dodati komad cimeta i koru od limete oljuštenu ljuštilicom. Preseci šipku vanile na pola, oljušti semenke te dodaj u mleko, pa ga stavi na vatru i kuvaj petnaestak minuta da se ukusi sjedine. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. U malu šerpu sipati šećer i vodu i kuvati na srednje jakoj vatri, bez mešanja, oko 10 minuta dok se ne karamelizuje, odnosno dok ne dobije žuto-braon boju, ali paziti da ne pregori. Sipati karamelizovani šećer u okruglu vatrostalnu posudu (prečnika 20-22 cm) da prekrije dno i malo sa strane i ostaviti da se malo stegne.

U posebnoj posudi razbiti jaja i žumanca i dodati 100 g šećera pa umutiti lagano žicom, ali paziti da se ne zapene već da se samo sve sjedini. U jaja sipati malo po malo mlakog mleka kroz cedaljku i mešati lagano, i tako sve dok se ne utroši svo mleko. Paziti da se prilikom mešanja ne zapeni masa. Preko karamela sipati pripremljenu smesu mleka i jaja i sud staviti u drugu posudu koja je do pola napunjena vrućom vodom.

Peći u zagrejanoj rerni 50-60 minuta. Kad je krem pečen korica mu je čvrsta, a unutrašnjost podrhtava. Krem ostaviti u posudi da se ohladi, a potom staviti u frižider da se potpuno ohladi. Najbolje je da ostane preko noći u frižideru. Vaditi ga pažljivo iz posude i to tako što prvo nožem okružite kolač, zatim stavite tacnu za serviranje odozgo i naglo preokrenete posudu. Možete ga služiti uz malo šlaga sa malinom, ali i sam karamel krem je dovoljan, pa uživajte u prefinjenom ukusu vanile i limete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Irena

    16. maj 2017 | 15:26

    Mislim, da je recept za ovaj karamel krem komplikovaniji od onog koji ja pravim decenijama. 6kasika secera postepeno karamelisati do svetlo braon boje, bez dodatka vode. To raditi u serpi u kojoj ce se peci u rerni, pa nema presipanja. Ostaviti na ravnoj podlozi da se hladi.Zatim umutiti 6 jaja, dodavsti postepeno 6 kasika secera i 1 vanil secer. Polako dodavati oko 7 i po dcl hladnog mleka, Staviti u drugu serpu sa vodom, tako da se voda ne preliva, peci u rerni na 200 st oko 1 sat. Izvaditi i ostaviti u serpi da se hkadi. Sve raditi pazljivo, jer je i serpa i voda iz koje vadite, vruca. Kada se ohladi, staviti u frizider i sutradan orevrnuti na tanjir sa udubljenjem, jer ce se karamel tokom oecenja istopiti. Ja to obicno oravi jedan dan ranije, a mera mi je od 9 jaja, znaci mera i po. Nije komplikovano jacko o se cini, jada napravite jednom, posle je jednostavno i lako. Vodite racuna, da smesu oravite u serpi ravnih stranica, kako bi mogli lako da je posle izvrnete. Ako imate pitanja, izvolite, vrlo rado dajem savet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA