≫ 

Uvijena pogača sa makom i susamom

Servirajte vruću uz čašu jogurta i sir!

  • 0

Sastojci:

 

- 1 kg brašna

- 250 ml mleka

- 200 ml vode

- 3 kašike jogurta

- 1 kocka svežeg kvasca

- 2 kašičice šećera

- 3 kašičice soli

- 1 jaje

- 12 kašika ulja

- 100 g maslaca za premazivanje

- jaje, ulje za premazivanje

- susam, mak za posipanje

 

Priprema:

 

Prvo stavimo kvasac sa mlakom vodom, šećerom i kašikom brašna da nadođe. U jedan veći sud sipamo brašno, u sredini pravimo udubljenje pa stavimo so, jaje, ulje, jogurt i dodavanjem mlakog mleka umesimo glatko testo. Pokrijemo sud krpom i ostavimo testo da nadođe. Nadošlo testo izručimo na radnu površinu, nežno premesimo i delimo na dva dela. Od prvog dela pravimo 8 loptica koje makazama zasečemo okolo na 6 mesta, a u sredini malo pritisnemo. Šerpu ili kalup za pečenje od 30 cm namažemo maslacem i cvetiće ređamo u krug. Drugu polovinu testa razvijemo u koru koju premažemo maslacem. Koru preklapamo sa svih strana (kao za lisnato testo) i ostavimo 5 minuta u frizider. Od ovog testa pravimo koru i po potrebi posipamo brašno.

 

Kora ne treba da bude tanka, oko 7-8 mm, a zatim nožem izravnamo sve četiri strane. Istim nožem secemo dve kvadratne forme od 20 x 20 cm, zatim dve kvadratne forme od 12 x 12 cm i dve od 7 x 7 cm. Postavljamo na radnu površinu prvo dva najveća jedan na drugi, ali u obratnom smeru, na njih stavljamo druga dva od 12 cm, opet postavljene u obrnutom smeru i na kraju  na isti način dva najmanja kvadrata. Kako stavljamo kvadrate jedan na drugi tako dlanom pritiskamo na sredinu. Sve kvadrate stavljamo u sredini  kalupa za pečenje, a može i dva po dva.

 

U sredini pogače stavimo malu rolnicu koju napravimo od ostatka pri ravnanju kore. Pokrijemo i ostavimo 20 minuta. Pogaču premažemo umućenim jajetom sa malo ulja i pospemo susamom i makom po želji. Na površini cvetića stavimo male parčiće maslaca. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, oko 15 minuta, a zatim smanjimo na 180°C i pečemo još 30 minuta. Lepa je i ukusna sama po sebi, ali uz sir i jogurt, prava je kombinacija.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA