0

Pita s raznim voćem i kremom

Nedeljni desert u kome će uživati cela porodica...

Pita sa raznim vocem...X
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci za 8 osoba:

– 450 g lisnatog testa
– 5 velikih bresaka ili 3 breskve i 2 velike šljive
– šaka borovnica
– brašno
– 1 kašika braon šećera

Za krem od vanile:

– 300 ml mleka
– 2 žumanca
– 20 g brašna
– 10 g skrobnog brašna / gustina
– 2 kašike šećera
– mahuna vanile

I još:

– 75 ml karamela ili otopljene čokolade
– 4 do 5 kašika džema od kajsija
– 2 kašike vode

Priprema:
Pobrašniti radnu površinu i rastanjiti lisnato testo u veći pravougaonik veličine 26 cm x 38 cm. Rastanjeno testo preneti na papir za pečenje i sa nožem zaseći ivice okolo, širine oko 2 cm, ali pazite da ne presečete testo do kraja, ovo nam je potrebno da napravimo ivicu oko testa. Viljuškom izbosti testo svuda, ali ne bosti ivice, koje ste zasekli. Peći testo u prethodno zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta ili dok vam blago ne porumeni. Dok se testo peče, napraviti fil, staviti 200 ml mleka sa šećerom da se kuva. Umutiti sa žicom za mućenje dva žumanca sa šećerom, dodati vanilu, ostatak mleka, brašno i gustin i sve zajedno umutiti u glatku smesu.( Ako koristite mahunu, raseći na pola sastrugati semenke i staviti sve zajedno sa mlekom u šerpicu da se kuva ). U provrelo mleko sipati smesu od jaja, stalno muteći i kuvajte dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ohladiti, povremeno mešajući, ili staviti providnu foliju preko krema i ostaviti da se prohladi, ali ne da se i potpuno ohladi, trebalo bi da bude mlako.

Ispečeno testo izvaditi i ostaviti da se prohladi, pa ga rukama pritisnuti, ali samo ono u sredini, ivice ostaviti podignute. Voće iseći na tanke kriške i staviti sve zajedno u veću posudu, posuti sa 1 kašikom brašna, braon šećerom i sve izmešajte. Preko ohlađenog testa premazati karamel sos ili otopljenu čokoladu, kašikom sipati po malo krem preko testa i poravnati, preko krema naređati voće, tako da preklapa jedno drugo, možete koristiti samo jedno voće, a borovnice poređati preko.

Uključiti rernu na 175°C i peći oko 15 do 20 minuta dok vam voće ne omekša. Pre nego što ćete izvaditi pitu iz rerne, zagrejati džem i vodu i brzo mešajte da dobijete glatku tečnost. Kad je voće pečeno, izvaditi iz rerne, četkicom premazati voće i ivice testa sa otopljenim džemom i vratiti u rernu još minut dva da vam se blago karamelizuje. Ohladiti, iseći na parčiće pa poslužite toplo.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Borovnice, braon šećer, Brašno, Breskve, džem od kajsija, gustin, karamel sos, Lisnato testo, Mleko, pita, Šljive, Vanila, Žumance