0

Baklava s mlevenim orasima

Za prave sladokusce, klasika je uvek u modi!

BaklaveX
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

pročitaj još

    Mera: 1 čaša =150 ml

    – 500 g kora za baklavu

    Fil:

    – 3 jaja
    – 1 čaša jogurta
    – pola čaše ulja
    – 1 čaša šećera
    – 1 čaša griza
    – 3 čaše mlevenih oraha
    – 1 vanilin šećer
    – 1 prašak za pecivo

    Preliv:

    – 800 g šećera
    – 800 ml vode
    – sok od pola limuna
    – 150 g maslaca za premazivanje

    Priprema:

    Za fil pomešati sve sastojke i kuvati na laganoj vatri. U posudu staviti sve sastojke i dobro izmešati u finu smesu. Jufku po dužini iseći na trakice i onda filovati, s tim što premažete malo sa otopljenim maslacem da vam se fino zalepe krajevi. Ne morate je baš previše filovati, jer će vam fil izaći prilikom pečenja. Tepsiju namastiti i poređati baklavu, premazati je sa otopljenim maslacem, pa peći na 200°C oko pola sata, a zna se da je pečena kad dobije zlatnu boju.

    Posle pečenja malo je prohladiti i zaliti vrućim prelivom, od šećera, vode i limunovog soka. Sačekati da baklava upije preliv pa poslužiti. Možete praviti različite forme, po vašoj želji, kao što su trouglovi ili rombovi, a možete jednostavno iseći na kockice.

    (Telegraf.rs)

    Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

    Tagovi: Baklava, Griz, Jaja, Jogurt, kore za baklavu, maslac, mleveni orasi, Prašak za pecivo, šećer, sok od limuna, Ulje, vanilin šećer