≫ 

Tart od mirisnih krušaka i badema

Neodoljivi ukusi koji se sjajno slažu...

  • 0

Sastojci:

Testo:

- 200 g brašna

- 100 g omekšalog maslaca

- 80 g šećera u prahu

- 25 g bademovog brašna (sitno mleveni badem)

- 40 g jaja

- 2 g soli

Krem od badema:

- 80 g omekšalog maslaca

- 80 g šećera

- 2 kom jaja

- 80 g bademovog brašna

- rum

Fil:

- 4-6 krušaka (iz kompota ili svežih)

- listići badema

- bezbojna glazura za premazivanje ili kašika džema od kajsije (ili drugi po izboru)

Priprema:

Brašno i šećer odvojeno prosejati, mikserom umešati šećer, so i jaja. Zatim dodati omekšali maslac u kockicama i ponovo mutiti, pa umešati brašno. Testo prebaciti na radnu površinu blago posutu brašnom. Dlanom formirati spljoštenu loptu, zaviti u alu foliju i ostaviti 20-30 minuta u frižider. Pripremiti kruške. Ako koristite konzervirane, dobro ih iscedite i iscecite horizontalno na tanke listove.

Ako koristite sveže kruške, oguliti ih i prokuvate u sirupu (1:2 šećera i vode i sok jednog limuna). Ocediti, izvaditi koštice i isjeći na listice. Testo izvaditi iz frižidera, pa ga na brašnjavoj podlozi razviti za kalup prečnika 22 cm, računajući na još 5 cm viška za ivice. Obložiti kalup testom, formirati ivice, te vratiti u frižider na još 30 minuta. Spremiti krem od badema. Mikserom umutiti kremasto maslac, dodati šećer i dobro blanširati. Sasuti bademovo brašno i opet mutiti. Jaja dodavati malo po malo sa rumom (po želji). Na testom obloženo dno kalupa sipati krem. Položiti kružno polovine krušaka tako da su širim krajem okrenute spolja. Posuti listićima badema.

Peći 30-35 minuta na 180 stepeni, dok se dobro ne zarumeni korica, a površina krema bude stabilna. Po želji naneti tanki sloj providnog premaza ili džema od kajsija radi sjaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA