≫ 

Sočna karamel pita sa jabukama i slatkom pavlakom

Kolač koji se stvarno topi u ustima!

  • 4

Sastojci za 10 osoba:

Testo:

- 125 g maslaca

- 100 g šećera

- 1 jaje

- 250 g brašna

- 1-2 kašike kisele pavlake

- malo praška za pecivo

Podloga od jabuka:

- 700 g sočnih jabuka

- 200 g šećera

- 1 vanilin šećer

- cimet, limunov sok

- mućena slatka pavlaka

Priprema:

Maslac umutite u penastu masu, zatim dodajte šećer, nastavite mutiti, pa dodajte jaje, pavlaku i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Mešajte zatim ručno, dok ne dobijete gusto testo, koje se odvaja od posude. Testo formirajte u kuglu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite na hladnom do upotrebe. Jabuke oljuštite, pa izrežite na tanke kriške. U pogodnu posudu gde će se pita peći, usuti šećer pa ga ravnomerno rasporediti po dnu, po njemu rasporediti kriške jabuka, pa posuti cimetom, vanilom i sokom od limuna.

Staviti na ugrejanu ploču, pa zagrevati dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite sa vatre i malo prohladite. Testo razvući i sa njim pokriti jabuke, a krajeve malo stisnuti uz rub posude. Pitu staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C, oko 20-25 minuta. Kad je pečena izvaditi je i pokrijte kuhinjskom krpom, par minuta. Pitu prevrnuti na pogodan podmetač, tako da su jabuke gore, a testo kao podloga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deni

    10. septembar 2017 | 07:06

    Jel slatka ili kisela pavlaka???

  • Jelka

    24. septembar 2017 | 01:01

    Imam jednostavniji recept Jabuke oljustitiniseci na cetvrtine, staviti u okrugli pleh premazan sa malo ulja, ili putera.Jabuke ovlas posuti sa mslo secera. Umutiti patispanj odbdva do tri jajeta, vanil secerom i brasnom, koliko jaja. Toliko kasika brasna. Preliti testo preko jabuka, pa peci u rerni na 200 st. Mogumi jabuke da se prethodno ispeku, pa se onda prelije testom i pece desetak minuta. Ohladeno prevrnuti na veci tanjir, moze se ukrasiti slagom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA