1

Salčići - neodoljiva poslastica iz kuhinja naših baka

Da bi salčići uspeli, svi sastojci koji se koriste u pripremi moraju biti na sobnoj temperaturi!

Sastojci:

- 300 g samlevenog svinjskog sala (melje se na mašini za meso)
- 250 ml mlakog mleka
- kocka svežeg kvasca
- 2 jajeta
- kašika šećera
- kašičica soli
- 600 g brašna za kolače
- džem od šljiva

Priprema:

Rastvorite kvasac u mlakom mleku i sačekajte da nadođe. Od 500 gr brašna, 50 g sala, jaja, nadošlog kvasca, soli i šećera zameste testo. Preostalo salo zamesite sa 50 g brašna. I testo i salo podelite na po osam jufki.

Svaka jufka se razvlači na krug (veličine malog tanjira), pa se naizmenično ređa testo i salo. Završite s testom i tako će ostati jedna jufka sala. Naređane kore razvucite u što veću koru, pa premažite tom preostalom jufkom sala. Premazano testo preklopite kao pismo i još jednom razvucite u pravougaonik.

Koru secite (vrućim nožem) na kvadrate veličine 5 cm i filujte džemom od šljiva, pa savijte na trougliće. Rernu ugrejte na 200 stepeni, a na donju rešetku stavite posudu s vodom da isparava. Pecite dok se ne razlistaju i porumene, a pečene pospite šećerom u prahu.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: starinski-kolaci salo brasno mleko dzem-od-sljiva
Najnoviji komentari
  • S
    Stevens slavs svi a koji slave

    Odlicni su