≫ 

Salčići - neodoljiva poslastica iz kuhinja naših baka

Da bi salčići uspeli, svi sastojci koji se koriste u pripremi moraju biti na sobnoj temperaturi!

  • 1

Sastojci:

- 300 g samlevenog svinjskog sala (melje se na mašini za meso)

- 250 ml mlakog mleka

- kocka svežeg kvasca

- 2 jajeta

- kašika šećera

- kašičica soli

- 600 g brašna za kolače

- džem od šljiva

Priprema:

Rastvorite kvasac u mlakom mleku i sačekajte da nadođe. Od 500 gr brašna, 50 g sala, jaja, nadošlog kvasca, soli i šećera zameste testo. Preostalo salo zamesite sa 50 g brašna. I testo i salo podelite na po osam jufki.

Svaka jufka se razvlači na krug (veličine malog tanjira), pa se naizmenično ređa testo i salo. Završite s testom i tako će ostati jedna jufka sala. Naređane kore razvucite u što veću koru, pa premažite tom preostalom jufkom sala. Premazano testo preklopite kao pismo i još jednom razvucite u pravougaonik.

Koru secite (vrućim nožem) na kvadrate veličine 5 cm i filujte džemom od šljiva, pa savijte na trougliće. Rernu ugrejte na 200 stepeni, a na donju rešetku stavite posudu s vodom da isparava. Pecite dok se ne razlistaju i porumene, a pečene pospite šećerom u prahu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA