Ove zemlje blokiraju društvene mreže, a pogledajte i zašto

Pored Turske, pojedine društvene mreže blokirale su i Kina, Iran, Pakistan, Severna Koreja i Eritreja, ali i mnoge druge zemlje

  • 4

Turska, koja je ovog meseca blokirala Twitter i Youtube pošto turski premijer Redžep Tajip Erdogan smatra da te platforme "podrivaju bezbednost države", nije jedina zemlja u svetu koja se okomila na društvene mreže, pošto su takvu meru primenili, između ostalih, i Kina, Iran, Pakistan, Severna Koreja i Eritreja.

Posle objavljivanja tajnih snimaka koji su kompromitovali vlast, Erdogan je 21. marta naredio da bude blokiran Twitter, a šest dana kasnije i Youtube, čime se Turska pridružila listi zemalja koje su odlučile da blokiraju pristup nekim zapadnim društvenim mrežama, navodi francuski list "Mond".

Tako je i Kina, piše list, posle pogubnih pobuna ujgurske zajednice 2009. godine, blokirala Facebook, Twitter i Youtube, ali više od 129 miliona Kineza svakodnevno koriste Veibo, platformu sa opcijama sličnim onim kakvim raspolaže Twitter, a koju kineski režim dozvoljava.

Iran u velikoj meri blokira pristup Facebook-u, Twitter-u i Youtube-u otkako je 2009. godine Mahmud Ahmadinežad ponovo izabran za predsednika, navodi pariski dnevnik, uz podsećanje da je i Pakistan blokirao Youtube 2012. godine, u vreme nereda koji su usledili nakon prikazivanja jednog antiislamskog filma.

U Severnoj Koreji je Internet pod strogom kontrolom, o čemu govori i izveštaj Reportera bez granica pod naslovom "Severna Koreja, neprijatelj Interneta".

Slična situacija je i u Eritreji, gde je Youtube pod blokadom, a Internet pod kontrolom države, prema izveštaju nekoliko organizacija koje brane slobodu izražavanja, među kojima je i "Fridom haus".

I druge zemlje su u prošlosti, tokom više dana, meseci ili godina, blokirale pristup građana Facebook-u, Youtube-u i Twitter-u, i to iz suštinski političkih razloga, a među njima su Bangladeš, Sirija, Tadžikistan i Belorusija.

U većini slučajeva, te blokade komplikuju, ali ne ometaju u potpunosti pristup stanovništva sajtovima, zahvaljujući tehnikama zaobilaženja zabrana, zaključuje francuski list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA