Evo šta nam može doneti novi Android (FOTO)

Nova verzija najpopularnijeg operativnog sistema na svetu navodno će doneti aplikaciju koja će omogućiti kontrolisanje svih povezanih uređaja kao što su pametni satovi, boljeg ličnog asistenta i još dosta toga. Njegovo predstavljanje se očekuje krajem juna

  • 16

Ovogodišnja Google konferencija održaće se 25. i 26. juna, a na njoj će, pored novih informacija u vezi sa Google Glass-om, Android Wear operativnim sistemom, mogućim Nexus 8 tabletom, navodno biti predstavljena i nova verzija Androida.

Google je do sada dopuštao kompanijama kao što su Sony, HTC i Samsung da rade šta hoće sa njegovim operativnim sistemom, i da ga prilagođavaju svojim potrebama, ali su se stvari u poslednjih šest meseci promenile.

Desetogodišnji ugovor o patentima koje je potpisao sa Samsungom pokazuje da Google želi da ima veću kontrolu u tome šta najveći proizvođači mobilnih telefona rade sa njegovim softverom. Najnovija vest je da će od sada, svi novi telefoni kada se uključuju pokazivati poruku "Powered by Android" jer se dizajn ovog sistema sve više menja, pa kompanija želi da podseti ljude ko je stvorio najpopularniji operativni sistem na svetu.

Što se tiče imena nove verzija Androida, za očekivati je da će se zvati po nekom popularnom slatkišu kao što je bio slučaj i do sad. Već se spekuliše da će dobiti ime "Lollipop".

Android 4.5 i Android Wear

S obzirom na Android Wear za pametne satove, nova verzija će sigurno doneti i neku aplikaciju koja će sve to povezati i omogućiti nam da pratimo sve konektovane uređaje. Kako se ovi gedžeti povezuju i koliko često apdejtuju informacije mora se rešiti pravilno kako se baterija i podaci za prenos ne bi istrošili prebrzo.

 Android 4.5 i Google Now

Inteligentni lični asistent predstavljen je pre dve godine, i sada je već postajo jedan od najbitnijih delova ovog operativnog sistema. Trenutno je najkorišćeniji na Nexus i Moto uređajima, a Google želi da ovo postane praksa i za ostale proizvođače. Takođe je potrebno dodati nove funkcije.

S obzirom na veštačku inteligenciju Siri koju je stvorio Apple, i Microsoft-ovu Cortan-u koja će biti predstavljena uskoro, i od Google-a se očekuje da predstavi nešto slično. Google Now će postati pristupačniji većem broju ljudi ako mogu da razgovaraju sa njim.

Povećana sigurnost

Android i sigurnost baš ne idu zajedno pod ruku. Iako je Google poslednjih godina značajno povećao njegovu sigurnost, i dalje je potrebno raditi na tome.

Prvi problem koji bi trebalo da se reši je market, odnosno Google Play. Ima veliki broj zlonamernih aplikacija, pa manje iskusni korisnici i dalje imaju problema sa tim i često ih instaliraju. Postavljanje aplikacija na ovaj servis bi trebalo učiniti rigoroznijim kako bi korisnici bili što sigurniji.

Drugi način je da skeneri za otisak prsta postanu sastavni deo svakog Androida, kao i da se poboljša već postojeći "Face Unlock" odnosno otključavanje telefona prepoznavanjem lica kako bi imali neke koristi od toga.

Bolje trajanje baterije

Iako je ovo na neki način više povezano sa proizvođačima telefona, ipak i Google ima značajnu ulogu u tome. Najviše korisnika se žali na preterano brzo trošenje baterije.

Prelazak na takozvani ART runtime (ahead of time) je potrebno potpuno implementirati u novi Android 4.5 kako bi se značajno poboljšao život baterije. ART je kompajler koji procesuira podatke pre nego što zatražimo, što bi u teoriji trebalo da omogući mnogo bolje performanse.

Do sada je Google tradicionalno sa novim Androidom predstavljao i novi Nexus smartfon. Videćemo da li će to biti slučaj i ove godine pošto još uvek nema konkretnih informacija. Uglavnom svi ljubitelji ovog operativnog sistema sigurno željno iščekuju kraj juna kada će sve biti otkriveno.

(Telegraf.rs / Izvor: ibtimes.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    2. april 2014 | 21:07

    Mislim da ce ovo biti najbolja verzija Androida bice cak u rangu iOS-a 4.3.5. Ajde hejtujte mi komentar ali sam u pravu :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA