VESELIN JEVROSIMOVIĆ, KOLUMNA: Uskoro ćemo komunicirati bez ograničenja

Ozbiljno ograničenje u mobilnoj komunikaciji predstavlja roming, odnosno gostovanje u drugim mobilnim mrežama kada se nalazimo u inostranstvu. Veselin Jevrosimović u kolumni za Informer otkriva moguća rešenja ovog problema

  • 0

Za dnevne novine Informer u svojoj kolumni ove nedelje, Veselin Jevrosimović, vlasnik kompanije ComTrade piše o dostupnosti mobilnih tehnologija i interneta koji su iz korena promenili naše živote i omogućili dostupnost svih informacija u svakom trenutku, barem dok smo unutar granica države koje živimo. U nastavku pročitajte deo današnje kolumne.

" Mobilne tehnologije i dostupnost interneta u svako vreme i na svakom mestu iz korena su promenili i značajno unapredili kvalitet našeg života. Ne govorim ovde o društvenim mrežama, igricama i drugim „neozbiljnim“ primenama, već o dostupnosti svih vrsta informacija i mogućnosti neograničene komunikacije sa bilo kojim delom sveta.

Nažalost, ovo važi samo dok ne pređete državnu granicu, kada ozbiljno ograničenje postaje takozvani roming, odnosno „gostovanje“ u drugim mobilnim mrežama, po pravilu nekoliko puta skuplje od standardnih cena koje plaćate kod kuće. Već godinama unazad govori se i piše o rešenju ovog problema, i to na nekoliko načina.

Jednu inicijativu, koja bi trebalo da počne sa primenom već od leta ove godine, pokrenula je Evropska Unija sa ciljem konsolidacije telekomunikacionog sektora u svim državama članicama i, posledično, ukidanja rominga. Prema tom planu, operateri koji imaju predstavništva u više država biće u obavezi da ponude poseban paket usluga koji uključuje istu cenu svih servisa bilo gde u Uniji, ili će korisnici moći da se pretplate na usluge nezavisnih „roming operatera“ i koriste svoj broj telefona gde god da se nalaze, ali tako da tokom gostovanja u drugim zemljama njihov osnovni račun ne bude dodatno zadužen.

Druge ideje za slobodnije mobilne usluge uključuju uspostavljanje potpuno novih globalnih mreža koje ne bi poznavale administrativne granice, a pokrivale bi ogromna geografska područja, pa čak i celu planetu. Kako bilo, tek čini se da ćemo uskoro zaista moći da komuniciramo bez ograničenja."

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA