NIŠTA NE POMAŽE: Podatke sa Androida nije moguće obrisati

Najnovije istraživanje koje je sprovela kompanija Avast utvrdilo je da "factory reset", odnosno vraćanje na fabrička podešavanja ne briše sve podatke. Kompanija je sa Android telefona koji su resetovani na ovaj način uspela da povrati fotografije, poruke, mejlove na vrlo lak način

  • 14

Svi korisnici Androida misle da će "factory reset", odnosno vraćanje na fabrička podešavanja, obrisati sve podatke sa telefona ili tableta. Međutim, kompanija Avast istraživala pomenutu tvrdnju i došla do neverovatnog zaključka. Verovali ili ne, ali "obrisani" podaci se mogu povratiti, uključujući fotografije, poruke, kontakte, i sve ostale privatne informacija.

Kompanija Avast je kupila 20 polovnih Android smartfona. Svaki od telefona je resetovan na pomenuti način pre prodaje, pa se pretpostavilo da će ovaj test propasti i pre nego počne. Međutim, to se nije desilo.

Koristeći forenzički softver koji je dostupan velikom broju ljudi, kompanija je uspela da uspešno "izvuče" 40.000 fotografija koje su postojale na ovim telefonima. Na velikom broju njih bila su deca, ali je bilo i privatnih sekusalnih sadržaja. Uspešno su vraćeni i svi upiti na Google-u, mejlovi, poruke.

Avast je uspešno otkrio i četiri vlasnika telefona, zahvaljujući podacima za koje se mislilo da posle "factory reseta", odnosno vraćanje na fabrička podešavanja više neće postojati.

Dok se Google ne oglasi po ovom pitanju, pomenute tvrdnje treba uzeti sa dozom rezerve. Međutim, ukoliko bi se ovo ispostavi kao tačno, to bi itekako moglo da utiče na reputaciju Androida, barem kada je u pitanju bezbednost podataka.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    9. jul 2014 | 20:54

    Ako je ovo istina (a ne bi me cudilo da jeste), onda je ovo jedan veliki minus za Android.

  • SlonicTonic

    9. jul 2014 | 23:58

    Udaris ga maljem koji put pa da vidim ko ce da vrati podatke. :-)

  • Komsija

    9. jul 2014 | 22:06

    Fabricko resetovanje(Factory Reset) na samom mobitelu pod podesavanjem naravno da nebrise nista od podataka nego uredaj samo vrati u prvobitno stanje.Stanje kao kad kupis tek mobitel.Ja licno podatke brisem u REBOOT MODU(volume dole+tipka paljena+meni tipka) ili preko programa po imenu ODIN koji je iskljucivo za Android mobitele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA