Ovako je izgledao prvi telefon sa touchscreen-om (FOTO) (VIDEO)

Pre Android i iPhone smartfona postojao je IBM-ov Simon. On je imao monohromatski ekran koji je bio osetljiv na dodir, a koristio se uz pomoć stylus-a (olovke). Mogao je da prima pozive, fakseve i e-mailove

  • 1

Danas svakodnevno koristimo ekrane osetljive na dodir, kako na pametnim telefonima, tabletima, tako sve više i na računarima. Međutim, prvi mobilni telefon koji je imao touchscreen napravio je IBM još davne 1994. godine. Uređaj je bio poznat pod imenom Simon.

Simon se u prodaji našao 16. avgusta 1994. godine, i vrlo kratko vreme je trajala njegova distribucija, svega nekoliko meseci, s obzirom da je u februaru naredne godine prozivodnja obustavljena. Međutim, i za to kratko vreme, ovaj uređaj je prodat u više od 50.000 primeraka.

Prvi mobilni telefon sa ekranom osetljivim na dodir mogao je da prima pozive, fakseve i e-mailove. Pored toga, imao je nekoliko aplikacija koje su uključivale imenik, kalendar, planer, kalkulator, sat koji je pokazivao svetsko vreme i beleške. Svaki Simon dolazio je sa stanicom za punjenje (bazom), dve nikal-kadmijum baterije, i zaštitnom kožnom futrolom.

Ekran je bio monohromatski i koristio se uz pomoć stylus-a (olovke). Mnogi ovaj uređaj nazivaju i prvim pametnim telefonom, a njegova cena je bez ugovora iznosila 1099 dolara.

Pogledajte kako je izgledalo korišćenje ovog uređaja:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA