PROTERUJU AMERIČKI SOFTVER: Rusija pravi svoj Microsoft

Iako su i ranije pokušavali da naprave sopstvenu softversku industriju, Rusija je sada definitivno odlučila da "eliminiše" velike strane kompanije i da se koncentriše na domaće proizvode

  • 56

Ovo nije prvi put da Rusija planira da razvije sopstvenu softversku industriju, ali čini se da su sada zvaničnici ove države konačno spremni da u potpunosti odbace strane proizvode i investiraju više novca u lokalne kompanije i proizvode.

 

Ministar komunikacija i masovnih medija, Nikolaj Nikoforov rekao je prošle nedelje da Rusija treba da se koncentriše više na domaće proizvode da bi mogla da ima "potpuni suverenitet informacija".

 

Lokalne novine "Moskov Tajms" su citirale Nikiforova koji kaže da Rusija želi da stvori "čitavu industriju softvera koja bi zamenila uvoz stranih", a velike kompanije kao što su "Microsoft" i "Oracle" bi verovatno doživele težak udarac ako se ispune ovi planovi.

 

 

Udaljavanje od "Microsofta" je realno moguće, ali Rusija ima jedan veliki problem koji bi odložio softverske planove. Ona nema dovoljno programera koji bi mogli da stvore softversku industriju, tako da bi vlasti prvo morale dovedu kvalifikovane IT stručnjake i tek onda da ulaže u proizvode koji bi mogli da zamene rešenja za zapada.

 

Nikolaj Komvel, izvršni direktor Kompjuterske i informacione asocijacije, potvrdio je navode da ruska IT industrija ne bi mogla da postoji bez kvalifikovanih specijalista, i s obzirom da lokalni IT obrazovni sektor nije razvijen, trebaće vremena dok zemlja ne uspe da se "reši" stranih proizvoda.

 

Paradoksalno, ali Rusija bi morala da zaposli ljude iz drugih država na radu sopstvenog softvera i oni bi mogli da budu jedino rešenje.

 

 

Zamena Windowsa bilo kojim drugim operativnim sistemom u ovoj zemlji bi trajala godinama, a istraživanja govore da se ovaj softver nalazi na preko 90 odsto računara u Rusiji u ovom trenutku. Linux se izdvaja kao verovatno najpristupačniji izbor za rusku vladu.

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs / Izvor:softpedia.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mina

    22. avgust 2014 | 19:17

    Iza rusa stace svaka zemlja koja ima slovensku krv u sebi ! Napred Putine krajnje je vreme da SAD sazna gde mu je mesto !

  • Jovan

    22. avgust 2014 | 15:25

    Ni malo naivna vest, Ruske verzije Facebook-a " Kontakt " i " Odnoklasniki " su mnogo popularnije u Rusiji , verujem da ce i operativni sistem imati istu slavu, Rusi su ljudi koji postuju svoje, to samo Srbi vise vole tudje od svog...doduse nismo ni pokusali da napravimo OS :) ...a ni lokalni FB :)

  • Srb

    22. avgust 2014 | 15:17

    Putine CARE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA