Sa novog Androida niko neće moći da vam ukrade podatke. Evo i zbog čega

Google će sa novom verzijom Androida poznatom pod imenom L, enkripciju automatski uključivati. Ovo znači da se podacima koji se nalaze na telefonu neće moći pristupiti bez odgovarajuće šifre

  • 12

Android operativni sistem će pojavom nove verzije za sada poznate pod imenom "L" postati daleko sigurniji. Naime, Google enkriptovanje podataka više neće nuditi kao mogućnost, već će postati obaveza za sve korisnike. Na ovaj način, podacima koji su sačuvani na telefonu ili tabletu neće moći da se pristupi bez odgovarajuće šifre.

- Već više od tri godine Android nudi enkripciju, a "ključevi" za otključavanje podataka ne čuvaju se van uređaja, tako da oni ne mogu da dođu do raznih špijunskih agencija i snaga reda. Kao deo naše nove verzije Android operativnog sistema, enkripcija će biti automatski uključena čim se telefon ili tablet pokrenu, tako da korisnici više ne moraju da razmišljaju o aktiviranju ove opcije - izjavio je portparol kompanije Google.

Kada je reč o Google-ovom najvećem protivniku, Apple-u, kompanija iz Kupertina je već počela sa enkriptovanjem podataka na novom iOS 8 operativnom sistemu. Apple je izjavio da čak ni on ne može da zaobiđe šifru kako bi pristupio korisnikovim podacima. Ovo će značajno otežati posao agencijama kao što su NSA i CIA na primer.

Android L će se pojaviti na jesen ove godine, a tačan datum još uvek nije poznat.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: theverge.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kittykat

    19. septembar 2014 | 16:24

    Da ali kao i uvek te "update"ove dobija samo par najnovijih modela

  • Mile

    19. septembar 2014 | 17:32

    @KittyKat Pa ti roou-uj telefon pa instaliraj custom rom, ili kupi nexus 5 moto x ili g3... Sto se enkripcije tice, za pozivanje svake aplikacije, koliko kapiram, podaci ce se dekriptovati, zar to nece usporiti uredjaj ? I ova sada enkripcija je takva i ne preporucuje se za slabije uredjaje, tako da mi se ne daje procesorska snaga ako na telefonu nemam plan za unistenje sveta ili nesto slicno...

  • kadrija

    19. septembar 2014 | 17:13

    Ovo ce bude naj bolji adrojit na svetu lopove nece moci da kradu lopovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA