Ovo su stvari koje može svaki Android, ali nijedan iPhone (FOTO)

Novi iOS i iPhone-i mnogo više podsećaju na Android uređaje, ali i dalje im fali veliki broj mogućnosti koje Android telefoni poseduju već godinama. U nastavku saznajte koje su to

Sa novom verzijom operativnog sistema iOS 8 i iPhone-om 6, Apple je predstavio neke funkcije koje su na Android uređajima dostupne već neko vreme. Na primer, iPhone 6 i 6 Plus su prvi smartfoni diva iz Kupertina koji poseduju NFC tehnologiju koja je na Androidu dostupna već nekoliko godina.

Međutim, i dalje postoji gomila stvari koje Android telefoni mogu da urade, a iPhone-i još uvek ne mogu. U nastavku slede neke od njih.

NA VEĆINI ANDROID SMARTFONA MOGUĆE JE DODATI VEĆU BATERIJU

Veliki broj telefona poput Samsung Galaxy S5 i LG G3 dolaze sa poklopcem koji se može skinuti, što znači da je bateriju moguće izvaditi i zameniti. iPhone ima jednu litijum-jonsku bateriju koju mogu zameniti jedino iskusni tehničari Apple-a.

NA ANDROIDU JE MOGUĆE OTVORITI NEKOLIKO APLIKACIJA ODJEDNOM

Neki proizvođači Android uređaja kao što su LG i Samsung, ubacuju dodatne funkcije. Jedna od njih je mogućnost otvaranje nekoliko aplikacija odjednom na istom ekranu, slično kao na destkop računarima. Moguće je menjati veličinu prozora, providnost...

 ANDROID TELEFON MOŽETE PUNITI BILO KOJIM MICRO USB KABLOM

Za punjenje baterije nije vam potreban nikakav specifičan punjač posebnog proizvođača. To nije slučaj sa Apple-ovim uređajima koji zahtevaju poseban takozvani "Lightning".

NEKI ANDROID TELEFONI DOLAZE ZA MICRO HDMI ULAZOM

Ovo znači da telefon direktno možete povezati sa televizorom. Ovo nije tako uobičajeno na "flagship" modelima, ali neki Motorola modeli podržavaju ovu funkciju. Jedini portovi koji su dostupni na iPhone-u su za slušalice i "Lightning" ulaz za punjač.

MOGUĆE JE POVEĆATI MEMORIJU PUTEM MICRO SD KARTICE

I jeftiniji Android telefoni koji imaju manje memorije podržavaju slot za Micro SD karticu. Na iPhone-u memoriju nije moguće proširiti, jedini način je korišćenje iCloud servisa.

ANDROID OMOGUĆAVA MNOGO VEĆE PRILAGOĐAVANJE IZGLEDA OS-a

Na Androidu je moguće mnogo više od čistog menjanja "wallpaper-a". Postoji veliki broj takozvanih "launchera" koji će u potpunosti promeniti izgled operativnog sistema, od ikonica, teme, pa do potpuno novog interfejsa telefona.

NA POČETNI EKRAN JE MOGUĆE DODATI WIDGETE

Android omogućava postavljanje i pomeranje widget-a na početnom ekranu. Zamislite widget-e kao aplikaciju koja je embedovana direktno na "home screen", odnosno veliku ikonicu sa kojom je moguća interakcija. iPhone omogućava sličnu mogućnost u iOS-u 8, s tim što je ona veoma ograničena.

ANDROID TELEFON MOŽETE KORISTITI KAO DALJINSKI UPRAVLJAČ

Veliki broj Android "flagship" telefona poput HTC One M8, LG G3 i Samsung Galaxy S5 dolazi sa infrared senzorom. Ovo znači da telefon možete podesiti da radi i kao daljinski upravljač za razne uređaje među kojima su televizor, klima, zvučnici...

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mgm

    2. oktobar 2014 | 15:05

    A zaboravili ste najvažniju stvar koju može svaki android a nijedan Iphone,a to je da blokira,koči,baguje,laguje....

  • Sax

    2. oktobar 2014 | 21:19

    Auuuu ajfonovcima kao da je sipana soda u oci, ljudi 80000 aplikacija vise ima za android, iPhone baguje, manje, ali baguje, random reset i slicno, baterija uzas, softver kasni za guglom, pukli ste, hranite dusu sa minusima ali ovo je cinjenicno stanje, poz!

  • Martin

    2. oktobar 2014 | 16:41

    Volim Apple kompaniju i volim da koristim Iphone.. Ali isto tako ne govorim za Android da je los ili da ne valja.. To su dva totalno razlicita sveta.. Kod Androida je otvoren tip, mozes da stvoris interfejs kakav hoces, da premestas, kombinujes, dobra stvar za ljude koji vole toliku slobodu u tome.. Mana, nekada zabaguje ili zakoci.. Kod Ios-a je zatvoren tip.. Tu si ranije imao ograniceno sta mozes a sta ne.. Ali si mogao da jailbreakujes telefon i da radis sve te stvari kao i na Androidu... A sada Apple to polako menja i ubacuje stvari mozda slicne onim koji Androidi imaju.. Ali to nije kopiranje, jer bi bilo mnogo tuzbi, to je deo sistema koji svaka tehnoloska kompanija moze sebi da stavi u svoj proizvod, i softver.. Mana za sada: ne moze toliko stvari koliko Androidi sa slobodom kada je sistem u pitanju ali nece kociti ili bagovati.. Znaci birajte ljudi, ili Android sa ogromnom slobodom ali poneki fail ili Ios koji ne koci ali nema toliku slobodu.. Sve je to realno napisano... :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA