DA LI JE SE SEĆATE? Igrice Prince of Persia slavi 25 godina postojanja (FOTO) (VIDEO)

Ovaj naslov doneo je brojne novitete u svet video igara, a bio je neverovatno težak čak i za današnje standarde

  • 5

Za igricu Prince of Persia se bez problema može reći da je jedna od najpopularnijih akcionih avantura ikada. Pojavila se pre 25 godina i donela drastične promene, kako u samom žanru, tako i u svetu video igara.

Platformske igre kasnih 80-ih godina su bile bazirane na tome da igrači vode šarenog protagonistu kroz fantastični pejsaž u pozadini, sve dok se Prince of Persia nije pojavio. Ova igrica je unela novi nivo realizma u žanr i bila jedna od prvih koja je donela uvodne animacija i inteligentne zagonetke u samom gejmpleju igre.

Od kada se prvi put pojavila Apple II računaru 1989. godine, ova igrica je portovana na sve što u sebi ima procesor, i doživela je gomilu nastavaka, a čak i visokobudžetni holivudski film. Za mlađu generaciju je prva asocijacija na pomen Prince of Persia deo pod imenom "The Sands of Time".

Tematika igre je napravljena po uzoru na "Priče iz 1001. noći". Dok je sultan odsutan i pokušava da osvoji nove teritorije, njegov vizir Džafar preuzeo je vlast i zarobio sultanovu ćerku želeći da je na silu oženi. Tu na scenu stupa svima dobro poznati protagonista. S obzirom da je i on želeo princezinu ruku, heroj je bačen u tamnicu, a naš je zadatak da ga izbavimo odatle živog i zdravog.

Za razliku od velikog broja naslova iz tog perioda, Prince of Persia se u nečemu značajno razlikovao. Svaki nivo se sastojao od gomile zamki koje smo morali da prelazimo, a ovo nije bila jedina razlika. Tvorac igre, Džordan Mekner, po prvi put je snimao pokrete njegovog mlađeg brata u realnom životu, i to iskoristio za pravljenje animacija kretanja glavnog junaka kroz igru.

Ovo je rezultovalo time da smo u video igrici po prvi put imali animacije koje do tada nisu viđene u virtuelnom svetu. Glavni junak Prince of Persia-e imao je gomilu različitih akrobatskih skokova i pokreta koji su kasnije postali glavna oznaka serijala. Sposobnost da visi sa ivice zidova, i preskače opasne zamke na zemlji dala je ovoj igri novu dimenziju, sa kojom tadašnji naslovi još uvek nisu mogli da se takmiče. Zvučni efekti su takođe bili neverovatni.

Kada naš junak posle prvog nivoa dobije mač, cela priča postaje još zanimljivija. U to vreme postojala su samo dva različita manevra, udarac i blok, ali je borba bila veoma interesantna s obzirom da su različiti protivnici imali različite taktike napada. Kroz nivoe igrači su mogli da pronađu različite bočice koje bi pojačavale atribute našeg junaka, ili davale neke specijalne sposobnosti kao što je lebdenje.

Prince of Persia je poznat i po svojoj težini. Naime, igrači su obično imali određeno vreme da je pređu inače bi Džafar ubio princezu, što je ljude poprilično frustriralo.

Što više puta umirete u igri, više peska curi iz peščanog sata, i nije ga moguće dopuniti. Navigacija kroz tamnice prepune neprijatelja, u kombinaciji sa pokušajem da vam ne istekne vreme, delovalo je kao nemoguć zadatak. Mnogi i dan danas smatraju da su tvorci u nekim situacijama igricu napravili "nenormalno" teškom.

Nakon Apple II računara, Prince of Persia je našao svoje mesto i na Amigi, PC-u i Atariju, a kada su konzole preuzele primat, Princ je prešao i na NES, Master System, Game Boy i druge 8-bitne formate. Pojavom 3D animacije igra je prešla i na novije konzole i PC, gde se i dan danas zadržala.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: digitalspy.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Orangutan

    23. oktobar 2014 | 07:27

    Kao klinja (pre 23-25g) igrao sam je do besvesti iznova i iznova....

  • oki

    23. oktobar 2014 | 06:13

    Uh kad se setim..kolko sati mi je uzeo :) davno bese

  • acA

    23. oktobar 2014 | 03:14

    ja sam je krajem '80-tih presao celu za opkaldu. (za jednu noc). neko drustvo je igralo mesecima i zaglavili su se na kraju, pa su bili ubedjeni da nema sanse da je neko predje. trebalo mi je 10ak sati da navezbam sve nivoe i prodjem celu igru za manje od sat. pescani sat je toliko trajao. jeste bila malo zahtevnija,..kao i nastavci,..;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA