Kamera koja laserima vidi šta se krije iza ugla (VIDEO)

Koristeći lasere koji pucaju u zidove u potrazi za objektima, 3D modeli se u kameri stvaraju u roku od 15-milionitog dela sekunde

  • 0

Grupa naučnika radi na razvoju kamere koja bi mogla da snima fotografije stvari koje su sakrivene iza zidova, i to ne koristeći rendgenske zrake već sposobnošću da vide iza uglova. Odnosno, ako je objekat blokiran zidom, kamera će koristiti lasere da zaviri iza ugla.

Kako ovo radi? Iznenađujuće, nema nikakvog novog otkrića ili crne magije na delu. Andres Velten, jedan od lidera projekta, kaže da je napredak postignut samo zahvaljujući unapređivanju samih lasera, kamera i računara.

Kamera je opremljena laserima koji pucaju u zid i odbijaju se u svakom smeru, tražeći nešto sa čim će se sudariti. Skriveni objekat može da bude replikovan u kameri jer se laserski zraci koji se odbijaju od zida udaraju u sam objekat i vraćaju kroz zid natrag do kamere koja skuplja i procesira podatke, a računar ih spaja u celinu. 3D model se stvara gotovo momentalno: u vremenskom okviru od 15-milionitog dela sekunde.

"USA Tudej" tvrdi da je 3D model skrivenog objekta za jednu desetinu inča manji od stvarnog objekta, ali je oblik precizan, a efekat potpuno impresivan.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA