PAZITE ŠTA PRIČATE: Hakeri prisluškuju sve mobilne telefone na svetu!

Veruje se da hakeri mogu da lociraju bilo koga na svetu, slušaju šta korisnici pričaju i snimaju na hiljade poziva i poruka kako bi ih kasnije iskoristili

  • 4

Stručnjaci su otkrili ogroman sigurnosni propust koji omogućava prisluškivanje poziva i čitanje poruka na velikom broju mobilnih mreža širom sveta. Mana se nalazi u globalnoj telekomunikacionoj mreži Signal System 7 (SS7) koja pomaže operatorima širom sveta da odrede put poziva i poslatih poruka.

 

- Eksperti tvrdi da je SS7, koji je dizajniran još 80-ih godina, prepun ranjivosti koje ugrožavaju privatnost milijardi korisnika mobilnih mreža širom sveta - piše "The Washington Post".

 

Sigurnosni propust koji su otkrili nemački istraživači su u stvari funkcije koje su ugrađene u SS7 za različite svrhe, kao što su na primer održavanje poziva konektovanim dok korisnik ubrzava kretanje, ili kada se signal prebacuje sa jednog repetitora na drugi. Međutim, hakeri su uspeli da ove funkcije iskoriste za prisluškivanje zbog nedovoljno velikog obezbeđenja.

 

 

Iako rasprostranjost ovog sigurnosnog propusta još uvek nije otkrivena, veruje se da hakeri mogu da lociraju bilo koga na svetu, slušaju šta korisnici pričaju i snimaju na hiljade poziva i poruka kako bi ih kasnije iskoristili.

 

- To je kao da ste zaključali ulazna vrata od kuće, ali ste zadnja ostavili otključana - ovim rečima je Tobijas Engel, jedan od nemačkih istraživača koji je pomogao da se on otkrije, opisao problem.

 

Tobijas veruje da mnoge sigurnosne agencije koriste ovaj sigurnosni propust kako bi špijunirali ljude na planeti.

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    19. decembar 2014 | 20:34

    A jel citaju i ovo

  • kiza

    20. decembar 2014 | 13:55

    Zanimljiv teks. Da li znate,koliki je broj mobilnih korisnika,na planeti? Koliki je broj tih hakerskih ekipa? Kakvu opremu treba da poseduju da bi mogli da snimaju svakog,i sve razgovore?Kakav je to racunar,koji moze sve to da odradi?Koliki kapacitet treba da poseduje hard disk,da bi snimio toliku kolicinu podataka.SS7 enkripcija,koja je i snimljena,za koliko vremena se desifruje?Nemojte da ste smesni,jer sve ovo je tako reci neizvodljivo. Hteo sam u kucnoj varijanti,da ne bih platio 1500 dinara,da otljucam telefon,koji radi samo na VIP mrezi,Nokia C3-00.Iscitao sam pomocu programa kod,koji je trebalo dekodirati,enkripcija je SL3,na mom racunaru,trebalo je 21 dan da radi,pod punum opterecenjem da bih dobio kod da otkljucam telefon. Takav posao rade vrlo mocni serveri,koji su cak i umrezeni,medjusobno,pa kad platite 1500,taj posao oni urade za par sati...Tako da mozda,mogu po neki razgovor da desifruju,ali samo po neki....

  • Cugopol

    20. decembar 2014 | 13:21

    Sad će oni što nemaju Facebook reći: "E zato ja nemam telefon!" :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA