BAVITE SE PROGRAMIRANJEM? Ove četiri greške morate da izbegnete!

Mnogi propusti mogu se izbeći vežbom, jer se kao i većina poslova u životu programiranje uči na greškama. Vrlo brzo, kada vam postane rutina, propusti će se prorediti, jer je to veština kao i svaka druga

  • 0

Ako se bavite programiranjem, sigurno vam se s vremena na vreme dešavalo da previše vremena provedete rešavajući jedan problem. To su one situacije u kojima se vrtite ukrug i nikako ne nalazite rešenje. Iako ste bili uvereni u to da ste sve dobro napisali, satima lutate pogledom po napisanim redovima koda, pitajući se šta nije u redu.

 

Postoje velike šanse da ste prevideli neku grešku, jer ste u početku imali pogrešan pristup. Vratite se korak–dva unazad i krenite postupno.

 

PAŽLJIVO ANALIZIRAJTE PROBLEM

 

Možda vam se odmah učini da znate gde je problem, ali retko se dešava da se prava programerska greška pokaže odmah. Zato je važno sagledati problem hladne glave i polako analizirati to gde "zapinje". Zapitajte se pod kojim uslovima se javlja sporni slučaj.

 

PITAJTE ZA POMOĆ

 

Nije sramota ako ne znate odgovor. Lepota programiranja u društvu je to što pomoć može biti tik pored vas. Timski rad i deljenje ideja je deo kulture programiranja. Nikad ne znate ko će vam pomoći da se vratite na pravi put.

 

MOŽDA VAŠI UPITI NISU OPTIMIZOVANI

 

Kada u pisanju programa stignete do kraja jedne celine, najbolje je odmah testirati ispravnost koda. Proverite logiku programiranja, ali i upite koje ste napisali. Ako deluje isuviše komplikovano, pokušajte da se oslobodite suvišnih detalja. Vreme potrebno da se izvrši upit direktno zavisi od toga koliko brzo može vaša baza podataka da dâ rešenje. Proverite sve upite sa alatom za optimizaciju koji se nalazi u većini baza podataka.

 

ŽELITE DA NAUČITE DA PROGRAMIRATE? Ove tehnike i jezike svaki početnik mora da zna.

NEODGOVARAJUĆI ILI NEPOSTOJEĆI KOMENTARI

 

Samo zamislite koliko je teško čitati tuđ kod bez komentara. Razlog zašto programeri pišu komentar jeste trenutna zanesenost rešavanjem zadatka na kome programer radu. To ne znači da je ova praksa dobra. Programirajte dok ste u naletu inspiracije, ali kada završite, obavezno napišite komentare za deo koji ste upravo završili. Oni će vam pomoći da kasnije lakše pregledate kod.

 

Mnogi propusti mogu se izbeći vežbom, jer se kao i većina poslova u životu programiranje uči na greškama. Vrlo brzo, kada vam postane rutina, propusti će se prorediti, jer je to veština kao i svaka druga. Da biste izbegli mnoge početničke greške u programiranju, pametno je steći znanje na pravom mestu – u školama specijalizovanim za informacine tehnologije. Jedna od takvih škola kod nas je  IT Akademija, okrenuta prevashodno programerskom zanatu, u kojoj možete naučiti sve što je potrebno za profesionalno bavljenje ovim sve popularnijim zanimanjem.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA