SAMO DA I SLEDEĆA BUDE KAO OVA: Pogledajte šta je sve obeležilo 2014. godinu u IT svetu (FOTO)

Za ljubitelje tehnologija 2014. godina je bila pravi raj. Slobodno možemo reći da je druga polovina godine bila interesantnija i dinamičnija, a tome će posvedočiti i stvari koje su se tada desile

  • 2

Još jednu godinu ostavljamo iza nas, a 2014. ostaće zapamćena po brojnim dešavanjima u IT svetu, kako na planetarnom nivou, tako i u Srbiji.

Slobodno možemo reći da je druga polovina godine bila znatno interesantnija i dinamičnija od njenog početka, o čemu svedoče i noviteti koji su nas u tom periodu obradovali.

Prva veća vesta koja se desila na samom kraju januara, jeste da je Google prodao Motorolu Lenovu za tri milijarde dolara.

Foto: Flickr/Janitors Foto: Flickr/Janitors

Pojavljivanje Samsung Galaxy S5 smartfona je definitivno obeležilo ovu godinu. Ovo je prvi "flagship" model koji je predstavljen još krajem februara. Istog trenutka kada je predstavljanje počelo, digla se velika prašina oko njega, ali se on na policama radnji širom sveta pojavio tek u aprilu.

ZVER JE NA SLOBODI: Predstavljen Samsung Galaxy S5!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mesec dana kasnije, tačnije krajem marta, kompanija HTC predstavila je svoju perjanicu za 2014. godinu. Reč je o modelu One M8, koji je sinonim za eleganciju i kvalitet izrade. Mnogi spekulišu da je upravo ovaj model bio inspiracija za dizajn iPhone-a 6. Nakon burnih finansijkih problema, ovaj model je uspeo da kompaniju HTC koliko toliko "vrati na noge".

Jedan od noviteta koji je ovaj model doneo, jeste zadnja Duo-kamera, koja omogućava naknadno menjanje fokusa na već napravljenoj fotografiji. One M8 dobio je brojne nagrade ove godine. U julu je ovaj model dobio i svoju Windows Phone verziju.

EKSKLUZIVNO: Sve o novom HTC One M8 na jednom mestu!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Softverski gigant Microsoft je ove godine, tačnije 8. aprila zvanično prestao sa podrškom za čuveni Windows XP, najpopularniji operativni sistem ove kompanije. U aprilu je takođe Microsoft-u odobrena kupovina Nokia-e.

Čuvena kompanija je 2014. predstavila i Windows Phone 8.1 update, koji je doneo brojna poboljšanja za ovaj operativni sistem za pametne telefone, između ostalih i digitalnog asistenta Kortanu. Microsoft je takođe predstavio i svoj prvi pametni sat pod imenom Microsoft Band.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Krajem maja južnokorejska kompanija LG predstavila je svoj "flagship" smartfon za 2014. godinu. Reč je o G3 modelu, koji je prvi pametni telefon sa ekranom Quad HD rezolucije. Odličan dizajn, besprekorne performanse, kamera sa laserskim autofokusom i neverovatan displej su najveće prednosti ovog uređaja.

ODUVAO KONKURENCIJU: LG G3 je savršenstvo bez mane!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

I pre no što se pojavio iPhone 6 je podigao veliku prašinu, a nakon što je Apple zvanično predstavio nove uređaje, euforija je postala neverovatna. Svetom je zavladala "iPhone histerija". Brojne stvari obeležile su pojavljivanje iPhone-a 6 i 6 Plus. Samo prvog vikenda prodato je više od miliona uređaja.

Novi iPhone-i došli su sa najnovijom verzijom iOS-a, osmom po redu. Premium dizajn, veći ekrani od 4.7 i 5.5 inča, brži procesori i još bolja kamera, glavne su odlike novih modela.

Međutim, nakon odličnog starta, stvari su se malo promenile. Svetom je kao bomba odjeknula vest da se veći iPhone može saviti u džepu. Iako je Apple u početku negodovao da se ovo dešava, brojni korisnici širom sveta slikali su iskrivljene uređaje i objavljivali ih na društvenim mrežama. Tenzija se ubrzo nestala, ali je ovo definitivno jedan od najčudnijih problema koji je ikada viđen.

Printscreen: Youtube/Unbox Therapy Printscreen: Youtube/Unbox Therapy

Svi fanovi iPhone-a u Srbiji ovu godinu će pamtiti zauvek. jer je Apple zvanično došao i u našu zemlju. iPhone-i su od sada dostupni kod svih domaćih operatera.

Ove godine nam je od giganta iz Kupertina stigla i ne baš tako lepa vest. Naime, Apple je odlučio da zauvek prestane sa proizvodnjom muzičkog plejera iPod-a.

Foto: Flickr/37prime Foto: Flickr/37prime

Godina za nama ostaće upamćena i po još jednoj stvari - pametni satovi su postali pravi trend. Sve velike kompanije predstavile su svoje ideje, međutim, odlučujući potez ponovo je na Apple-u. Div iz Kupertina na svojoj godišnjoj konferenciji letos predstavio je Apple Watch, svoj prvi pametni sat. Ovaj gedžet se još uvek nije našao u prodaji (očekuje se da će korisnicima biti dostupan u prvom delu 2015. godine), ali je bez obzira na to izazvao veliku pažnju javnosti.

Apple Watch dolaziće u nekoliko različitih varijanti. Najjeftinija koštaće oko 350 dolara, a ovaj sat će biti pravi vodič za zdrav život (pratiće sve bitne funkcije organizma osobe koja ga nosi). Pored toga, izgledaće veoma elegantno.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Samsung je ove godine predstavio još nekoliko odličnih modela. Reč je o Galaxy Alpha smartfonu, prvom telefonu ove kompanije koji ima metalno kućište. Međutim, više pažnje privukao je čuveni fablet iz Galaxy Note porodice, tačnije četvrti po redu. Veliki ekran Quad HD rezolucije, S Pen opcija, odlične performanse i kamera glavne su prednosti ovog modela. 

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Android je sada zvanično postao i najpopularniji operativni sistem za pametne telefone. Pored brojnih uređaja koji su uticali na to, Google je ove godine izbacio i najveći update od kada ovaj OS postoji - Android Lollipop. Ova verzija donela je brojne promene, među kojima je najveća promena u dizajnu. Android sada izgleda lepše i elegantnije nego ikada pre. Takođe su poboljšani stabilnost, performanse i trajanje baterije. Pored toga, Android sada podržava 64-bitnu arhitekturu, što je veliki korak u napred.

Nexus porodica uređaja je kao i svake godine dobila svoje naslednike. Ovoga puta, za Nexus 6 smartfon zadužena je kompanija Motorola, a za Nexus 9 tablet kompanija HTC. Nexus 6 ima ekran dijagonale čak 6 inča i prvi je telefon sa najnovijom verzijom Androida.

Foto: Promo/Google Foto: Promo/Google

Godina za nama je itekako burna. Veliki broj novih uređaja, unapređeni operativni sistemi za pametne telefone, odlazak Windows-a XP u istoriju, ali i gomila drugih stvari obeležilo je 2014. godinu. Očekujemo da će narodna godina biti još zanimljivija od ove, s obzirom da nam čuvene IT kompanije spremaju veliki broj novih stvari i ideja.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA