Evo zbog čega su inženjeri dobri izvršni menažderi!

Inženjeri razmišljaju sistemski i uvek posmatraju širu sliku. Sposobni su da vide kako promena jednog dela sistema utiče na ostale. Ovo je od suštinske važnosti za rukovođenje kompleksnom organizacijom

  • 0

Ako ste inženjer, imamo dobru vest za vas. Iako veliki broj kompanija talentovane lidere traži u oblasti prodaje, marketinga, finansija, nova istraživanja sugerišu da je ovo pogrešan put. Harvard Business Review je nedavno izbacio listu najboljih CEO stručnjaka u svetu. Interesantno je da se na listi među prvih 100 nalazi čak 24 inženjera.

Istaživanja firme za regrutovanje izvršnih menadžera Spencer Stuart dovelo je do sličnog zaključka. Preko 33 odsto u 500 CEO-a ima završene studije inženjerstva, a svega 11 odsto poslovnu administraciju.

Šta je to što inženjere čini sjajnim izvršnim direktorima?

Obrazovanje i iskustvo inženjera je jedinstveno. Sa akcentom na matematici, nauci i tehnologiji, inženjeri stoje iza gotovo svega što moderno društvo koristi. Oni su efikasni u rešavanju problema koje većina smatra nerešivim. Zbog svega toga, nije čudno da je toliko inženjera među izvršnim menadžerima. Evo tri osnovna razloga zašto su inženjeri dobar materijal za menadžere C-nivoa.

Pragmatična orijentacija

Dobru definiciju posla inženjera dao je Nitin Norija, dekan Harvard Business School: "Inženjerstvo se bavi odgonetanjem formule potrebne da nešto profunkcioniše i u čoveku gaji etos građenja stvari koje nesmetano rade – bez obzira da li je reč o mašinama ili organizaciji. Inženjerstvo vas takođe uči da zadacima prilazite efikasno i studiozno, sa pouzdanim ishodom i svešću o bezbednosti. Ono vas tera da razmišljate o ceni i performansama. Sve su ovo principi koji mogu biti veoma važni kada razmišljate o organizacijama”.

Inženjeri su analitični i rešavaju probleme

Skorašnje istraživanje Američkog društva za kontrolu kvaliteta je pokazalo da 69 odsto ispitanika smatra da su analitičnost, organizacione veštine i rešavanje problema ključni atributi za uspešno vođenje kompanije. Sistematičan pristup problemima je takođa vrlina dobrog izvršnog menadžera. Veštine inženjera uključuju i analitično mišljenje koje preneseno u svet menadžera utiče na bolje donošenje odluka. Inženjeri imaju tendenciju da budu organizovaniji od drugih ljudi i u svemu traže logiku, što za posledicu ima razmatranje niza faktora pre donošenja konačne odluke.

Inženjeri su posvećeni detaljima koliko i slojevitom razmišljanju

Inženjeri razmišljaju sistemski i uvek posmatraju širu sliku. Sposobni su da vide kako promena jednog dela sistema utiče na ostale. Ovo je od suštinske važnosti za rukovođenje kompleksnom organizacijom. Kada neko pitanje dođe do C-pozicije, onda znači da problem nije lak i da od rešenja zavisi mnogo toga. Upravo zato izvršni menadžeri operišu sa mnogo varijabli u procesu donošenja konačne odluke.

Drugo interesantno otkriće pomenutog HBR istraživanja jeste da većina kompanija koja traži CEO kadar van redova kompanijskog kadra razmatra kandidate sa strukom inženjera. Tako da, ukoliko imate obrazovanje inženjera postoje velike šanse da u karijeri napredujete do CEO pozicije. Zato pokušajte da vaše znanje produbite sa profesionalnim treningom iz oblasti biznisa. Danas možete pohađati kratke programe koji će vam uz vaše iskustvo biti lak posao. Čak postoji mogućnost da se školujete na daljinu i zadržite posao koji imate, a steknete međunarodno priznate potvrde iz menadžmenta. Iskoristite svoju dobru startnu poziciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA