ŠTA RADITI KADA NESTANE MOTIVACIJE? Pročitajte savete uspešnih dama

Dostignuća nas pokreću jer stvaraju zadovoljstvo samim sobom. A ni nagrade ne izostaju: dobijate povišicu, slobodne dane, napredujete… Viši položaji daju moć: imate veću autonomiju u radu, a i veću kontrolu nad onim što radite

  • 1

Danas, sam proces traženja posla podrazumeva studiozan pristup i obimne pripreme. Prilagodili ste CV poslu za koji se prijavljujete, raspitali se o poslovanju, još jednom se preslišali pred intervju i… Ništa. A do pre samo nekoliko sati bili ste sigurni da je posao vaš. Upravo ovo su trenuci kada je ključno ne gubiti nadu. Nažalost, ovo je lakše reći nego učiniti. Zato zastanite. Prisetite se svojih motiva. Zapitajte se zbog čega ste poželeli određeno radno mesto.

Šta nas uopšte pokreće?

Svi se slažu da je osnovna pokretačka snaga, motivacija, ono što čini da smo skoncentrisani na cilj i želimo da postignemo više. Teoretičari motivacije (pre svih Dejvid Mekliland) su još 60-ih godina 20. veka izdvojili tri osnovna motivatora: dostignuće, moć i prihvaćenost.

Dostignuća nas pokreću jer stvaraju zadovoljstvo samim sobom. A ni nagrade ne izostaju: dobijate povišicu, slobodne dane, napredujete… Viši položaji daju moć: imate veću autonomiju u radu, a i veću kontrolu nad onim što radite.

Međutim, ne zaboravite da uz moć ide i strah. Strah od gubitka pozicije koju imate, od gubitka samog posla ili od posledica koje nastaju ako izneverite sistem.

Na kraju − društveni položaj. Biti prihvaćen, biti onaj na koga se drugi ugledaju, vrlo su snažni motivatori. Održavanje takvog položaja podrazumeva stalni razvoj i rad na sebi.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin

Šta god da vas motiviše, ne zaboravite dve stvari: ne propuštajte prilike i ne plašite se neuspeha. Akio Morita, osnivač kompanije „Sony”, mislio je da će svet osvojiti aparatom za kuvanje pirinča. Epilog: prodao je 100 aparata i svi do jednog su pirinač bukvalno spaljivali. Ipak, nijednom nije pomislio da odustane. A svi znamo gde je njegova firma danas. Ako i dalje niste uvereni, verujte njima damama od kojih treba učiti.

Nekada sebe jasno vidimo tek kada shvatimo kako nas vide drugi” −Elen Dedženeris, američka glumica, komičarka i TV voditeljka.

Da li ste na prethodnom razgovoru zaista zablistali? Da li ste se predstavili na način na koji ste želeli? Ne ljutite se ni na sebe ni na potencijalnog poslodavca, shvatite to kao još jedno iskustvo koje ćete okrenuti u svoju korist. Soičiro Honda je sopstvenu industriju započeo kada ga je „Tojota” odbila.

Neuspeh je još jedan korak ka uspehu”Opra Vinfri, TV voditeljka, glumica i producentkinja, vlasnica „Oprah Winfrey Network” i „Harpo Production”.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Iako je teško ovo prihvatiti, istinski uspešni ljudi iznova dokazuju da je ovo istina. Setite se: Stiv Džobs je svoju IT karijeru započeo pokušajima da se bespravno „nakači” na telefonsku mrežu i besplatno obavlja međugradske razgovore. Nije u tome uspeo, ali odnekud mora da se počne.

Svakoga dana uradite barem jednu stvar koja vas plaši” − Eleonora Ruzvelt, aktivistkinja za ljudska prava, diplomata i nekadašnja Prva dama SAD.

Odnosno: radite na sebi. Plašite se javnog nastupa? Vežbajte pred ukućanima ili pred ogledalom. Mislite da delujete ukočeno? Veče pred razgovor, idite na ples. Prebrzo govorite? Pronađite glumačke vežbe za artikulaciju. Načina je mnogo, važna je samo volja.

Ako ne cenimo svoje vreme, neće ga ceniti ni drugi” − Kim Garst, konsultantkinja, osnivač i vlasnica „Boom! Social”.

Trudite se da vreme radi za vas, ne obrnuto. Držite se planova i rasporeda, čak i dok tražite zaposlenje, to će vaše življenje i poslovanje učiniti efikasnijim.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / stockimages

Da biste bili nezamenljivi, uvek morate da budete drugačiji”− Koko Šanel, modna kreatorka.

Znamo da je Koko Šanel promenila modni svet, ali mnogo pre „male crne haljine”, uživala je da dame u korsetima zgražava nošenjem muških košulja i bezobličnih mantila. Uvek je bila svoja.

Zato uvek bar dva puta pročitajte CV i propratno pismo. Pronađite ono što vas zaista izdvaja i, u pravom trenutku, skrenite pažnju na kvalitete koje posedujete. Imajte u vidu da svako vreme ima veštine koje su traženije od drugih. Istražite i šta sve vaša potencijalna (ili željena) pozicija podrazumeva, jer usavršavanje ne mora da traje dugo. Ne zaboravite i na znanja koja će vas izdvojiti čime god da se bavite. Zato − osmeh i samopouzdanje. Tada ni uspeh ne izostaje. Ugledajte se na gorepomenute dame i sigurno ćete napredovati. Sa stilom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odlican tekst

    1. februar 2015 | 14:38

    Jos da je srece da se nisam rodio u raspaloj Jugoslaviji, gde je "imati bilo kakav posao" pravi uspeh...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA