Ove tehnologije će uskoro osvojiti svet!

Ako želite da se bavite novim tehnologijama i budete među onima koji kreiraju trendove, morate pre svega steći kvalitetno obrazovanje, jer bez dobre baze, nema ni novotarija

  • 1

Tehnologija se konstantno menja, ali su danas ove promene toliko rapidne da ih je ponekad teško ispratiti. Nove tehnologije se pojavljuju svake godine, a do skoro najnovije postaju standard. Uzmite pametne satove kao primer. Pre dve godine izašao je prototip, a danas već postoji više tipova pametnih satova.

 

Evo nekoliko tehnologija koje danas smatramo najsvežijim, a uskoro će postati uobičajena pojava.

 

Pametne naočari

 

Već smo gvirnuli u Google Glass svet, ali to je tek početak. Ovaj proizvod je još uvek u „beta” fazi, ali će Google vrlo brzo pustiti svoje pametne naočari u komercijalnu prodaju, po nižoj ceni. Može se očekivati da će se istovremeno pojaviti i konkurencija.

 

Pametni podaci (smart data)

 

Iako živimo u eri automatizacije, još uvek postoje postupci koji se moraju manuelno uraditi −  dodati nekoga u telefonski imenik ili u mejl, na primer. Kompanija RelateIQ već uveliko radi na upravljanju odnosima kroz automatsko dodavanje kontakata, na osnovu parametara kakav je vaš inbox ili trenutna kontakt lista.

 

Elektronski dodaci za poneti

 

Foto: engadget.com/LG

Foto: engadget.com/LG

 

Pored pomenutih Google Glassa i satova, pojavljuje se sve više pametnih uređaja koji su prenosivi. Čepovi za uši koji mere puls, kontaktna sočiva koja pokazuju nivo šećera u krvi, privremene tetovaže za otključavanje vrata NFC tehnologijom su samo neki od njih. Ovakvi izumi će mnogo učiniti na polju preventivne medicine.

 

5G mobilna razmena podataka

 

Mnoge države, pa i naša, su još uvek na 3G-u, ali tehnologija ne pita za probleme naše infrastrukture. Razvijanje 5G tehnologije je još u fazi istraživanja, ali je pitanje trenutka kada će se to desiti. Trebalo je deset godina za skok sa 3G na 4G, što je suštinski jako malo vremena, ali nam se u ubrzanom tempu na koji smo danas navikli nepuna decenija čini kao večnost.

 

Transparentni ekrani

 

Ekrani bez ekrana”, kao što im i ime kaže (screenless screens) prikazuju stvari bez ekranske komponente na koju smo navikli. Holografija više nije naučna fantastika. Mnogi umetnici i marketari u svojim radovima već koriste holograme. Prognozira se da će se pojaviti i kontaktna sočiva koja će sliku „ispaljivati” direktno u oko. Od ovoga korist neće imati samo industrija zabave, već i medicina, jer će oporavak nakon laserske operacije oka biti mnogo brži, a oštećen vid poboljšaniji.

 

Video igre u virtuelnoj realnosti

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

VR oprema je već poznata nekim gejmerima, ali činjenica je da je kompaniju Oculus Rift, jednu od pionira u ovoj oblasti, otkupio Facebook. Samsung, takođe, ubrzano radi na razvoju nove tehnologije.

 

Ako želite da se bavite novim tehnologijama i budete među onima koji kreiraju trendove, morate pre svega steći kvalitetno obrazovanje. Jer bez dobre baze, nema ni novotarija. Zato pronađite IT školu sa programima koji ne traju dugo, a daju sve što je potrebno budućem IT profesionalcu.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trask

    1. februar 2015 | 14:47

    Google je odustao od poizvodnje Google Glass-a i povukao sve "pametne" naocare iz prodaje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA