VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Budućnost o kojoj smo maštali krajem prošlog veka već je stigla!

- Uglavnom nismo svesni brzine kojom napreduje tehnologija, kao ni uticaja koji IT industrija ima na naš svakodnevni život - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj ovonedeljnoj kolumni

  • 0

Veselin Jevrosimović, predsednik kompanije Comtrade, ove nedelje je u svojoj kolumni u Informeru pisao o napretku tehnologije i kako ona utiče na naše živote. Ono što smo mislili da je naučna-fantastika, danas polako postaje stvarnost. U nastavku pročitajte celu kolumnu.

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Elektronski uređaji su nerazdvojni deo našeg svakodnevnog života!

"Uglavnom nismo svesni brzine kojom napreduje tehnologija, kao ni uticaja koji IT industrija ima na naš svakodnevni život. Delom je to i zbog toga što su mnoga rešenja koja se danas masovno koriste svetlo dana ugledala pre mnogo godina. Naravno, najpre u istraživačkim centrima i laboratorijama. Životni ciklus inovacija se, međutim, značajno skraćuje, pa ćemo mnogo toga što se još uvek smatra naučnom fantastikom možda već sutra ugledati na ulici ili izlozima prodavnica.

Najnoviji primer je proboj u razvoju “ogrtača nevidljivosti”, izuzetno tankog platna – nano-strukture sa posebnim elektromagnetnim svojstvima - sposobnog da reflektuje svetlost na takav način da predmete koje prekriva čini i praktično nevidljivim. Zbog toga nije nerealno da ćemo jednoga dana svi u ormaru posedovati odevne predmete koji nas sakrivaju od očiju javnosti. Očekujem, doduše, i razne detektore koji će poništiti dejstvo ogrtača, ali to je već druga priča.

Foto: Promo Foto: Promo

Jednako neverovatna je i ideja o sveprisutnosti interneta korišćenjem “pametne prašine”, nano čipova koji bi mogli da ispunjavaju vazduh te na taj način ne samo omoguće neprekidnu komunikaciju uvek i svuda, već i da posluže za trenutno merenje atmosferskih prilika i zagađenja, kao i zdravlja našeg organizma jer bismo ih slobodno udisali. Realnost je da bi u narednih 10 godina ovakva i slična rešenja mogla biti masovno primenjivana.

U poređenju sa opisanim primerima, vozovi koji se kreću nadzvučnom brzinom, upravljanje snagom uma, kloniranje davno izumrlih vrsta i potraga za alternativnom planetom koju bismo nastanjivali ne zvuči previše čudno. Poenta je da je budućnost o kojoj smo maštali krajem prošlog veka već stigla. Još samo da ljudi svoje razmišljanje i odnose prema planeti i čovečanstvu prilagode toj činjenici."

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA