Bateriju telefona više nikada nećete isprazniti do kraja kada pročitate ovaj tekst! (FOTO)

Litijum-jonske baterije nalaze se u većini današnjih telefona, a one imaju određen broj ciklusa punjenja pre nego što se njihova funkcija drastično naruši, pa zbog toga obavezno poslušajte savete u nastavku

  • 2

Pametni telefoni uglavnom imaju litijum-jonske baterije koje su dizajnirane za neujednačenu i nedoslednu upotrebu, pa upravo zbog toga nikada ne bi trebalo da pustite da se ona skroz isprazni.

Nećete verovati šta su ovi ljudi smislili da bi punili pune svoje mobilne telefone!

Naime, litijum-jonske baterije imaju određen broj ciklusa punjenja pre nego što se njihova funkcija drastično naruši, a pun ciklus je definisan kada se baterija isprazni od 100 do 0 odsto.

Nakon 400 ovakvih ciklusa, telefon gubi 20 odsto svoje sposobnosti punjenja.  To znači da punjenje telefona preko noći i njegovo korišćenje dok se baterija u potpunosti ne isprazni nije dobro, jer će to uticati da baterija teže održi punjenje, a može da dovede i do kratkog spoja.

Sa druge strane, prekomerno punjenje može dovesti do degradacije ukupnog kapaciteta baterije, a ostavljanje telefona duže na punjaču može dovesti i do pregravanja.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Kako biste izbegli pomenute probleme, najbolje je bateriju telefona držati između 50 i 80 odsto, što će produžiti njeno trajanje.

Međutim, imajte na umu da jednom mesečno ispraznite bateriju do kraja i napunite je da bi se ona kalibrisala kako treba.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: techinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma nema ime

    8. decembar 2015 | 06:33

    Baterija za iphone 15 evra,da zbog 15 evra robujem telefonu-NE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA