POČELO JE: Čak 60.000 radnika dobilo otkaz zbog ROBOTA

Foxconn-ova fabrika u kineskom regionu Kunšan je smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 zahvaljujući uvođenju robota

  • 5

Tajvanska kompanija Foxconn, koja proizvodi delove za Apple i Samsung, navodno je otpustila 60.000 radnika u jednoj fabrici u Kini i zamenila ih robotima.

 

Ovo na slici nije žena, već ROBOT koji preti da će UNIŠTITI LJUDE!

 

Foxconn-ova fabrika u kineskom regionu Kunšan je smanjila broj zaposlenih sa 110.000 na 50.000 zahvaljujući uvođenju robota, preneo je kineski list Saut Čajna morning post.

 

Iz tajvanske kompanije su potvrdili da je najveći deo proizvodnih poslova automatizovan, ali su istakli da to ne znači dugoročni gubitak radnih mesta.

 

Foxconn je, takođe, izrazio želju za povećanjem automatizacije, ali i za istovremenim zadržavanjem značajne proizvodne snage u Kini.

 

- Koristimo robotički inženjering i druge inovativne proizvodne tehnologije kod radnji koje se ponavljaju, a kroz trening omogućavamo našim zaposlenima da se fokusiraju na elemente dodatne vrednosti u procesu proizvodnje - navodi se u saopštenju tajvanske kompanije dostavljenom britanskom javnom servisu Bi-Bi-Siju.

 

Foto: hdwallpapersx.com

Foto: hdwallpapersx.com

 

U poslednjih nekoliko godina, kineske fabrike su investirale velika sredstva u robotiku, a od septembra 2014. godine, preko 500 fabrika u pokrajini Guangdong je potrošilo skoro 630 miliona dolara na robote.

 

Ekonomisti, međutim, upozoravaju na ozbiljne posledice automatizacije po tržište rada, poručujući da bi u naredne dve decenije 35 odsto radnih mesta moglo nestati, prema studiji koju je sprovela konsultantska kompanija Dilojt u saradnji sa Univerzitetom Oksford.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    27. maj 2016 | 17:51

    Skynet

  • Alien nostromo explosion

    27. maj 2016 | 17:04

    Svaki dan robotika napreduje sve više i na kraju će ljudi morati pobjeći na druge planete zbog straha da ih roboti ne unište .

  • Gox

    29. maj 2016 | 00:35

    Docice oni i na drugu planetu za nama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA