NE POSTOJI STVAR KOJU NE MOŽE DA URADI: Napravljen procesor sa 1.000 JEZGARA

Pored snažnih performansi, ovaj procesor ima još jednu karakteristiku koja otvara mogućnost da se čipovi sa velikom količinom jezgara pojave na mobilnim uređajima

  • 4

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija napravili su prvi procesor na svetu koji ima 1.000 jezgara.

Ovaj procesor funkcioniše kao LJUDSKI MOZAK, a ono što on ima u sebi će vas ZAPREPASTITI!

Ovaj procesor je naročito koristan za sprovođenje paralelnih zadataka poput enkripcije, računanje zahtevnih naučnih podataka i kodiranje videa.

Međutim, pored snažnih performansi, ovaj procesor je i veoma energetski efikasan. Čip za sprovođenje 115 milijardi instrukcija u sekundi potroši tek 0,7W snage. To znači da ovaj procesor možete pokrenuti i jednom AA baterijom.

Nažalost, ovaj procesor nećemo videti u masovnoj proizvodnji, jer su naučnici za njegovu izradu koristili stariju 32-nanometarsku (nm) tehnologiju, dok savremeni procesori koriste 14nm tehniku.

Bez obzira na to, ovaj procesor otvara mogućnost da se procesori sa velikom količinom jezgara pojave na mobilnim uređajima.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: engadget.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DuleGURU

    20. jun 2016 | 12:38

    Broj procesorskih jezgara ne znaci nista. Bitna je procesorska arhitektura i uskladjenost sa operativnim sistemom.

  • Aca

    21. jun 2016 | 00:57

    Jezgri nisu merilo brzine (mogu da budu, ali u većini slučajeva ne mora da znači). Primer Intel-ovi i3 Dual Core procesori (sa Hyperthreading-om na 4 logicka jezgra) rade isto ili u nekim slučajevima brže u odnosu na AMD Quad Core Athlon/Phenom/FX procesore ili tipa Intel Core i7 Quad core procesor (sa Hyperthreading-om npr. na 8 logicka jezgra) gotovo uvek rade bolje od npr. AMD-ovih Octa Core procesora FX8350 i sl. To Vam je kao kad poredite npr. turbo motor V6 i atmosferac motor V8 iste snage, atmosferac je u ovom slučaju AMD procesor, a Turbo motor je Intel procesor, zaključak sami izvedite...Ne znači da je uvek više i bolje...

  • sasa

    20. jun 2016 | 12:39

    Nizom litografijom se povecava efikasnost sto znaci da bi sa 14nm trebalo jos manje snage u W.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA