NIJE AMERIKA: Evo koja zemlja ima NAJJAČI kompjuter na svetu (VIDEO)

Od deset najbržih superračunara u svetu, dva su kineska, a četiri su u SAD. Ostali se nalaze u Japanu, Nemačkoj, Švajcarskoj i Saudijskoj Arabiji, a evo koja zemlja ima najbrži superkompjuter na svetu

  • 4

Najmoćniji superkompjuter sada imaju Kinezi. Superračunar Sunway TaihuLight je u potpunosti napravljen od domaćih delova i ovo je po prvi put u istoriji da Kina zauzima prvo mesto na lestvici TOP500, ne koristeći uopšte američku tehnologiju.

Superračunar Sunway TaihuLight je dvostruko brži od ranije najbrže mašine koja je koristila čipove američke kompanije Intel.

Prvi put od uvođenja liste TOP500 (www.top500.org), Kina ima više superračunara (167) od SAD (165). Ovu listu dvaput u godini objavljuju naučnici nacionalne laboratorije Lorens Berkli i Univerzitet u Tenesiju u SAD.

Sunway TaihuLight nalazi se u kineskom gradu Vusiju i koristi se u izradi modela za istraživanje klime. 

Od deset najbržih superračunara u svetu, dva su kineska, a četiri su u SAD. Ostali se nalaze u Japanu, Nemačkoj, Švajcarskoj i Saudijskoj Arabiji.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    22. jun 2016 | 21:15

    Ovo čudo da sklepamo i Bog da nas vidi.

  • Цвеле

    23. jun 2016 | 02:54

    Не баци се .Проблем су 2 ствари треба много пара да се направи и одржава и дрго треба га искористити па и зарадити да би се исплатио.А шта ми то радимо ....???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA