Ovo je uzrok EKSPLOZIJE Samsung Galaxy Note 7 telefona?

Eksplozije koje su se dešavale u poslednje vreme ipak ukazuju na to kako je, osim baterije, još nešto moralo da pođe po zlu

  • 0

Samsung Galaxy Note 7 koji je povučen s tržišta zbog toga što ima tendenciju da eksplodira ili se zapali prilikom punjenja, mogao bi biti tek jedna u nizu kolateralnih šteta neispravnih litijum-jonskih baterija.

 

SAMSUNG POZVAO SRBE: Ako imate ovaj telefon, odmah ga isključite i sačuvajte sve podatke!

 

Iako možda izgleda kao da je tokom proizvodnje Note 7 nešto krenulo naopako, baterije koje se koriste u većini sličnih uređaja, iako ozloglašene zbog nestabilnosti, najbolja su metoda punjive energije za ove uređaje, barem dok se ne pronađe neko bolje rešenje.

 

Poznato je i kako najmanje oštećenje na bateriji izaziva samozapaljenje. Takve baterije su umele da se zapale čak i pre nego što bi uređaj izašao iz proizvodnje, a zbog toga su one zabranjene u avionima.

 

Međutim, ono što je sigurno jeste da baterije eksplodiraju jedino prilikom njihovog probijanja oštrim predmetom i u ekstremnim uslovima, a ono što ih čini sigurnim za masovnu upotrebu jeste balans između sigurnosti i dejstva.

 

Upravo ovaj problem su čelnici kompanije Samsung naveli kao glavni razlog zbog kojeg Note 7 eksplodira i kako bi on trebalo da se reši zamenskim modelima telefona.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Ukoliko je, pak, problem u baterijama, to bi značilo kako bi se bilo koji uređaj koji koristi litijum-jonske baterije mogao susresti sa sličnim ili istim problemom.

 

- Veoma je teško uskladiti dejstvo baterije i optimalno vreme koje može proći između dva punjenja sa dejstvom samog uređaja. Izgleda da je Samsung malo previše otišao u smeru poboljšanja svojih dejstava - rekao je Hari Foster, profesor sa Lankaster univerziteta.

 

On dodaje i kako nije moguće proceniti kako ovo poboljšanje dejstva uređaja utiče na samu bateriju i koliko gura njenu izdržljivost do granice. Eksplozije koje su se dešavale u poslednje vreme ipak ukazuju na to kako je, osim baterije, još nešto moralo da pođe po zlu. Problem, dakle, nije do kraja dijagnostifikovan ili su korisnici imali dodatnih problema s uređajem koje nisu prijavljivali.

 

(Telegraf.rs / Izvor: klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA