PRE TAČNO 58 GODINA NASTALA JE PRVA VIDEO-IGRICA NA SVETU: Ovako je izgledala (VIDEO)

Iako je pravi razvoj video-igara krenuo tek 70-ih godina prošlog veka, prve igre nastale su dvadesetak godina ranije

  • 2

Vilijam Hajdžinbotam i Robert Dvorak su 18. oktobra 1958. prikazali svoju simulaciju tenisa, Tennis for Two, a ovo  se smatra prvom pravom video-igrom napravljenom samo radi zabave, a ne kao tehnološka demonstracija.

Pogledajte prvih 12 minuta gejmpleja novog Battlefielda!

Simulator tenisa pokretan je na analognom računaru Donner uz korišćenje osciloskopa i dva kontrolera. Svoju igru prikazali su posetiocima Brookhaven laboratorije u kojoj su radili, a nekoliko stotina ljudi zaigralo je njihov tenis.

Igrači su kontrolerima mogli da upravljaju uglom pod kojim kojim udaraju loptu i prebacuju je preko mreže, a lopta je mogla i da udari u nju. 

Godinu dana kasnije Hajdžinbotam i Dvorak su prikazali napredniju verziju igre, s većim ekranom i novitetima u kretanju loptice.

Današnje igre grafikom su se toliko približile stvarnosti, da je ponekad teško pogoditi radi li se o fotografiji ili sceni iz neke najnovije trkačke simulacije. Iako je pravi razvoj video-igara krenuo tek 70-ih godina prošlog veka, prve igre nastale su dvadesetak godina ranije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA