Evo kako da otkrijete aplikacije na telefonu pomoću kojih vas špijuniraju!

Pametni telefoni pružaju idealan način za špijuniranje ljudi, pa vam savetujemo da povedete računa kako ne biste postali žrtva hakera, a trikovi u nastavku će vam u tome pomoći

  • 5

Ukoliko sumnjate da vam neko špijunira i prisluškuje pametni telefon, postoji nekoliko trikova koji će otkriti da li je to zaista istina. U nastavku pročitajte o kojim trikovima je reč.

NA FACEBOOKU VAS ŠPIJUNIRAJU NON-STOP, a niste ni svesni kada i kako!

Baterija se iznenada prazni

Iznenadno pražnjenje baterije nije normalna stvar. Istina je da se trajanje i kapacitet baterije sa korišćenjem smanjuje, ali iznenadni padovi kada se ona napuni znači da nešto nije u redu, odnosno da telefon izvršava određene naredbe u pozadini.

Zapamtite, softver za praćenje troši puno resursa, pa ovo može biti jedan od prvih znakova da vas neko špijunira.

Proverite koliko interneta trošite

Aplikacije za praćenje i špijuniranje često pokušavaju da šalju podatke onima koji su ih instalirali, što znači da za to troše dosta podataka za prenos. Ukoliko primetite drastično veće trošenje interneta na telefonu, to vrlo lako može da znači da ste bili žrtva hakera.

Telefon se iznenada zagreva

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Telefon vam je stajao u džepu ili na stolu, a kada ste ga uzeli u ruku primetili ste da je topao kao kada ga duže vreme koristite? Ovo ne bi smelo da se dešava kada se telefon ne koristi, pa ukoliko primetite da se uređaj iznenada zagreva, odmah proverite u čemu je reč i da li neka aplikacija radi u pozadini.

Telefon se sam od sebe restartuje ili isključuje

Još jedna od stvari koja može značiti da vam telefon prisluškuju je i iznenadno restartovanje uređaja. Naravno, ovaj problem se može dešavati i usled problema sa hardverom, ali ukoliko primetite ovo u kombinaciji sa nekim stvarima koje smo već pomenuli, pazite šta radite na telefonu!

Čujete čudne stvari dok pričate sa nekim i pojavljuju vam se poruke sa gomilom nasumičnih slova i brojeva

Foto: Tanjug/AP, freedigitalphotos.net/chanpipat Foto: Tanjug/AP, freedigitalphotos.net/chanpipat

Nekada telefoni koji su prisluškivani proizvode čudne zvukove prilikom razgovora. Ti zvukovi su uglavnom šuštanje, odzvanjanje i pištanje. Naravno, možda je jednostavno reč o lošem signalu, ali ako dobijate i poruke koje u sebi sadrže nasumično ispisane slova i brojeve koji deluju kao kod, vreme je da uradite sledeću stvar...

ODMAH URADITE FABRIČKO RESETOVANJE TELEFONA

Borba protiv virusa i aplikacija za špijuniranje na telefonima ume da bude težak proces, pa je najjednostavnija stvar da uradite fabričko resetovanje uređaja koji će obrisati sve podatke sa vašeg telefona. Pre nego što to uradite sačuvajte bitne podatke kao što su kontakti i fotografije, a opciju za fabričko resetovanje ćete pronaći u podešavanjima pod opcijom "Backup and reset", gde je potrebno odabrati opciju"Factory data reset".

(Telegraf.rs / Izvor: androidauthority.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    27. oktobar 2016 | 14:07

    Vratim na fabricka podesavanja i opet mi se instaliraju neke aplikacije nakon par sati ili par dana, koje mi opasno prazne bateriju. Android 5.1, izludjuje me.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA