FACEBOOK VIŠE NEĆE BITI ISTI: Nova opcija spasavaće čak i živote

Iz Facebooka kažu da njihov novi softver može da se koristi za praćenje emocija medicinskih bolesnika ili za procenu reakcije publike na izlaganje javnog govornika, pa čak i za detektovanje pospanosti kod vozača

  • 0

Globalna društvena mreža Facebook kupila je startap kompaniju FacioMetriks koja je razvila softver za prepoznavanje crta lica, a koja je nastala pod okriljem pitsburškog Univerziteta Karnegi Melon, javlja američka agencija AP.

Posle ove promene na Facebooku više nećete izlaziti iz vašeg inboxa!

Detalje sporazuma nisu obelodanili ni Facebook, sa sedištem u Kaliforniji, ni FacioMetriks.

Ova mlada kompanija se bavi razvojem veštačke inteligencije i razvila je softver nazvan IntraFace, koji može da se učita na mobilne telefone omogućavajući korisnicima da u realnom vremenu rade analize slika ljudskih lica.

Facebook planira da tu tehnologiju upotrebi za kreiranje foto i video efekata, kako bi konkurisali Snapchatu.

Generalni direktor FacioMetriksa, Fernando De la Tore, profesor saradnik na istraživanjima u Institutu za robotiku pitsburškog univerziteta, rekao je da se njihova tehnologija može primeniti u nizu aplikacija, uključujući one fokusirane na animaciju, merenje ljudskih reakcija i virtuelnu stvarnost.

Iz Facebooka kažu da pomenuti softver može da se koristi za praćenje emocija medicinskih bolesnika ili za procenu reakcije publike na izlaganje javnog govornika, pa čak i za detektovanje pospanosti kod vozača.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Ovaj program će takođe omogućiti Facebookovim korisnicima da se izraze putem specijalnih efekata koji omogućavaju manipulisanje fotografijama i video-snimcima sa prikazoma ljudskih lica.

Facebookova portparolka je izjavila za medije da se "komunikacija među ljudima neprekidno mijenja a stvari poput maski i ostalih efekata omogućavaju im kreativno i zabavno izražavanje".

- Drago nam je što možemo da izrazimo dobrodošlicu FacioMetriksovom timu koji će pomoći da se fotografijama i video-zapisima doda više zabavnih efekata i da razmena iskustava na Facebooku time postane još zanimljivija - rekla je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA