0

Čak i početnici u web dizajnu moraju da znaju ovih pet stvari

Kako zahtevi savremenog tržišta postaju sve veći, tako i web dizajneri sve češće moraju da igraju više uloga i da budu vrlo informisani. Većinu lekcija o web dizajnu naučićete za vreme praktičnog rada i praveći greške ili učeći iz tuđih grešaka. Ipak, postoji nekoliko važnih stvari na koje treba posebno da obratite pažnju još kao početnik.

Optimizacija web grafika zbog bržeg učitavanja stranice

Jedna od najvažnijih stvari kojoj treba da se posvetite dok učite jeste optimizacija. Grafički elementi i slike su najčešće „najteži“ elementi, odnosno oni zauzimaju najviše memorije i zahtevaju duži proces učitavanja stranice. A korisnici ne vole da čekaju predugo.

Zato je važno da odaberete odgovarajuće formate i pokušate da što je moguće više smanjite vreme učitavanja, a da to ne šteti kvalitetu dizajna. Iako se internet-konekcije i brzina interneta povećavaju, u mnogim slučajevima, zavisno od provajdera i mesta, one su i dalje spore i slabe, pogotovo kada se koristi mobilni internet.  

Slede neka opšta pravila za odabir pravog formata datoteke: slike koje imaju „pune“ boje najbolje je sačuvati u formatima PNG i GIF, a slike s postojanim bojama (poput fotografija) najbolje je koristiti u JPG formatu. Mnogi alati vam stoje na raspolaganju. Oni će vam pomoći da još bolje optimizujete svoje slike i smanjite veličine datoteka, a vaše je da se odlučite za neki od ponuđenih alata.

Ograničite broj slika koje upotrebljavate, trudite se da ih pametno koristite i smanjite veličinu datoteka najbolje što možete – tako ćete znatno smanjiti i vreme učitavanja stranice, ali i poboljšati njene performanse.

Čist i  jednostavan dizajn uvek je u trendu

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Dobar web dizajn nije samo onaj koji izgleda vizuelno privlačno, već i onaj koji je razumljiv. Čist i jednostavan web dizajn obično nudi mogućnost velike upotrebljivosti, ne zbunjuje korisnike  suvišnim elementima i omogućuje im jednostavnu i uspešnu interakciju.

Kada imate previše funkcija i komponenti na stranici, rizikujete da time zbunite posetioce i da ih odvratite od cilja web stranice. Proverite da li svaki element na stranici ima svoju svrhu. U tome vam mogu pomoći neka od sledećih pitanja.

Šta taj element radi i kako će to pomoći korisniku?

Ako uklonim taj element, da li će većina ljudi poželeti da ga vratim?

Kako se taj element povezuje sa ciljem, porukom i svrhom stranice?

Važno je da imate na umu da su korisnici navikli na određene obrasce ponašanja, svojstva portala i web stranica. Logično je da želite da napravite nešto novo i drugačije, ali čak i ako je vaš dizajn zaista jedinstven, povedite računa o tome da ne bude previše nejasan i zbunjujući. Budite kreativni, ali i dalje ostanite jednostavni.

Navigacija je najvažnija stvar koju ćete dizajnirati

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Najbitnija funkcija web stranice jeste navigacija. Bez nje će korisnici zapeti na onoj stranici na koju dođu. Zato postoji nekoliko stvari koje morate da znate o navigaciji.  

Prvo, vrlo je važno da odvojite dovoljno vremena i da detaljno planirate navigacijsku strukturu web stranice. Iako to deluje očigledno, iznenađujuće veliki broj web dizajnera još ne obraća dovoljno pažnje na navigaciju. Položaj, stil, tehnologija (da li koristite JavaScript ili samo CSS?), upotrebljivost i pristupačnost samo su neke od stvari koje treba da uzmete u obzir prilikom izrade navigacije.

Navigacija bi trebalo da funkcioniše i bez potrebe za tehnologijama kao što su JavaScript ili Flash, koje korisnici ne mogu uvek da instaliraju niti da im imaju pristup zbog raznih razloga kao što su sigurnost ili politika kompanije.

Važno je da imate dobar navigacijski sistem na mestu visoke vidljivosti. Dobra navigacija se otkriva čim se web stranica učita, bez potrebe za pomeranjima nadole ili u stranu. Ovo je mesto gde čist i jednostavan dizajn igra važnu ulogu: složen i nekonvencionalan dizajn može da zbuni korisnika.

Korisnici nikad ne smeju da se čude, ni da se pitaju, čak ni na sekundu: „Gde je navigacija?"

Koristite fontove mudro i promišljeno

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Iako postoje hiljade dostupnih fontova, zaista možeteda koristite samo nekolicinu njih, s kojima ćete uvek biti „na sigurnom terenu“. To su takozvani „web-safe“ fontovi – sigurni za upotrebu na netu.

Trudite se da fontove koristite dosledno. Pobrinite se da se naslovi vizuelno razlikuju od teksta.  Koristite razmake, određenu visinu linija, veličinu fonta i prorede tako da sadržaj može da se čita bez napora. Jedna od stvari koje web dizajneri najčešće zanemare upravo je veličina fonta, jer uvek žele da smeste što je više moguće teksta ili sav tekst koji su dobili od klijenta.

Zbog tih zahteva dizajneri često postave veličine fonta koje su neugodne za čitanje. Pokušajte da zadržite veličinu fonta na 12 piksela ili na više, ako je moguće, posebno za tekst. Dok mnogi bez poteškoća mogu da čitaju sitna slova, ne zaboravite i na starije korisnike i osobe koje imaju problema s vidom.

Odlučite se za dizajn koji je prilagodljiv i lak za održavanje

Dobar web dizajner se uvek pobrine za to da stranica može lako da se ažurira ili da se izmeni u budućnosti. Dizajniranje web stranica koje su jednostavne za održavanje znak je ne samo toga da ste dobar dizajner, već i toga da razmišljate o svojim klijentima i o tome kako da im olakšate posao. Web dizajn je još mlada i dinamična industrija, u kojoj se stvari menjaju vrlo brzo.

Ako vas interesuje karijera u web dizajnu, rešenje je profesionalna obuka za web dizajnera.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: dizajneri saveti-2 uspeh web-dizajn

Da li znate šta jedete? Prosečan gradski stanovnik na godišnjem nivou može pojesti i do 5kg aditiva

ITS upisao najbrojniju generaciju studenata: Više od 500 brucoša učiće na najsavremeniji način sve o informacionim tehnologijama (FOTO) (VIDEO)

Sa ovih 5 vrsta blogova ćete zasigurno privući više čitalaca

eduTV vas poziva na predavanje: Da li znate šta jedete?

Četiri načina da izmerite efekte vašeg marketinga na poslovanje

Kako da zvučite kao profesionalac? Izbegavajte ovih devet rečenica

CODE centar za IT specijalizaciju kompanije Comtrade počeo sa radom: Veliki broj polaznika će za 4 meseca postati vrhunski programeri

Evo šta danas rade pioniri korporacije Google

Od ovih sedam vrhunskih stručnjaka za marketing možete da naučite mnogo

Otkrivamo tajne uspeha najpopularnijih aplikacija

Google lansira novi telefon: Evo šta sve znamo o njemu

Vremena je sve manje! Pokreni se i osvoj BESPLATAN jednogodišnji kurs iz matematike

iPhone X: Evo zašto je ovo najbolji iPhone do sada

Kako da promenite stare navike i postanete preduzetnik

Comtrade i Telegraf poklanjaju vaučere za CODE obuku programiranja: Postanite IT specijalista i nađite odlično plaćen posao

Šta je problem s matematikom? Za najoriginalniji odgovor dobijaš besplatno jednogodišnji kurs matematike!

Suprugu upoznao ispred WC-a, a umalo da se zaposli kod Bila Gejtsa: Ovih 17 stvari niste znali o Marku Zakerbergu

Još danas obezbedite detetu ceo mesec matematike po ceni jednog privatnog časa

Za svoj rođendan BusinessAcademy poklanja vama! Steknite najtraženije poslovne veštine i sertifikate uz 30% popusta

ITAcademy i Kraljevska fondacija nagradili najbolje đake: Najsavremenije IT školovanje za buduće digitalne lidere

Na Akademiji lepih umetnosti dva doktoranta brane svoje umetničke projekte

Održite radnu etiku! Ovo nikako ne smete da otkrivate svojim kolegama na poslu

Koji programski jezik da učim? IEEE otkriva 10 najtraženijih programskih jezika u 2017. godini!

Evo šta morate da obezbedite detetu ako želite da ima dobru ocenu iz matematike

lZ PREDUZETNIČKOG UGLA: Pet lekcija koje morate naučiti svoje dete da bi uspelo u životu

Za uspešnu novu školsku godinu: Saveti za buduće srednjoškolce

Želite uspeh? Prestanite da radite ovih pet stvari ODMAH

Najbrojnija ITHS generacija do sada: Održan prijem povodom početka nove školske godine (FOTO)

Najbolja LAST MINUTE ponuda ovog leta uštedeće vam 650 evra: Prijavite se za IT kurseve pomoću kojih ćete brzo pronaći posao

Želite da promenite posao ili struku? Proverite odmah da li je vaš profesionalni profil među najtraženijima