Poslušajte ovih pet saveta najuspešnijih preduzetnika današnjice pre pokretanja biznisa

Uz savete ovih uspešnih preduzetnika, koji su prošli isto što i ostali koji su se odlučili na pokretanje sopstvenog biznisa, sigurni smo da ćete mnogo lakše zaploviti preduzetničkim vodama

  • 2

Pokretanje sopstvenog biznisa je ogroman poduhvat. Na ovaj put se ne kreće nespreman, jer vas na njemu očekuje dosta izazova koje niste mogli ni da zamislite.

Ako ste planirali da i sami pokrenete svoj biznis, ili vas je ova ideja oduvek fascinirala, važno je da prvo utvrdite da li ste se informisali o svemu što vas očekuje. Izdvojili smo za vas nekoliko saveta najuspešnijih preduzetnika današnjice uz pomoć kojih ćete konačno raskrstiti s tim da li jeste ili niste spremni za preduzetništvo.

Istražujte

Najvažnija stvar koju treba da uradite pre nego što pokrenete svoj biznis jeste da istražite konkurenciju. Ako imate genijalnu ideju, to ne znači da na nju nije došao niko drugi. Ako ne možete da ponudite nešto drugačije ili jeftinije od svoje konkurencije, možda bi trebalo ponovo da razmislite o tome da li ste napravili pravi izbor”, kaže Ijan Rajt, osnivač British Business Energy, kompanije koja pomaže poslovnim ljudima u Velikoj Britaniji da uštede energiju, koja važi za jednu od najboljih firmi u ovoj oblasti.

Organizujte se

„Ključ za pokretanje novog biznisa je organizovanost. Ako ne postoji plan, kretaćete se u bezbroj smerova, ali nećete postići ništa”, kaže Erik Brantner, koji je zajedno s bratom pokrenuo blog Scribblrs.com, na kom deli svoja iskustva iz blogerskog života.

On ističe da mnogi imaju razne ideje, ali ne uspevaju da ih sprovedu kraja. Zato je kvalitetan i organizovan plan neophodan za uspešan i perspektivan biznis.

Foto: Profimedia, Wavebreak Foto: Profimedia, Wavebreak

Zapitajte se koji su vam ciljevi

„Svaki preduzetnik bi trebalo da ima odgovor na pitanje Zašto ovo radim? Iako izgleda veoma jednostavno, u periodima kada ne ide sve kako treba, kada nade ponestane, važno je podsetiti se zašto ste uplovili u ove vode”, naglašava Noa Krinik, pronalazač i partner kompanije Solo Rugs, koja se bavi dizajnom ručno rađenih tepiha.

On ističe da u preduzetništvu istraživanje i učenje nikada ne prestaje i da je to odlična prilika da se ostane usredsređen na zacrtane ciljeve, od kojih mnogi odustanu kada rade za druge.

Pronađite mentora

„Prvo što bih savetovao onome ko želi da se oproba u biznisu jeste da mora da ima svog mentora ili učitelja”, ističe Ben Voker, pronalazač i direktor kompanije Transcription Outscourcing.

I on je u dolasku do svog uspeha u pokretanju biznisa imao pomoć mentora i to smatra svojom najboljom odlukom, jer bez njegove pomoći ne bi zaposlio kvalitetne radnike i probio se na tržištu!

Ugledajte se na uspeh, ali i na neuspeh drugih

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

„Najvažnije je da budete potpuno posvećeni biznisu”, savetuje sve buduće preduzetnike Tod Road, generalni direktor kompanije BT Consulting.

On savetuje da se stalno komunicira s drugim preduzetnicima, i s onima koji su uspeli, ali i s onima koje je preduzetnički vrtlog progutao. Što više njihovih iskustava čujete, to ćete bolje znati šta vas sve očekuje i na koji način ćete se s tim nositi.

Posebno ističe da je važno da se budući preduzetnik dobro raspita o finansijama koje je potrebno uložiti u biznis, kao i o uticajima pokretanja sopstvenog posla na lični život, zdravlje, emocionalnu stabilnost i samopoštovanje.

Uz savete ovih uspešnih preduzetnika, koji su prošli isto što i ostali koji su se odlučili na pokretanje sopstvenog biznisa, sigurni smo da ćete mnogo lakše zaploviti preduzetničkim vodama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasna

    16. februar 2017 | 21:10

    Dzaba sve ako nemate kontrolu troskova! A mnogi misle (pa i ja sam) da ce to knjigovodja da mi prati.

  • Dusan

    16. februar 2017 | 18:58

    I nikako ne pokrecite biznis u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA